Jättekonstverket kan bara ses från luften. Foto: Magnus TenghagenJättekonstverket kan bara ses från luften. Foto: Magnus Tenghagen
Jättekonstverket kan bara ses från luften.  Foto: Magnus Tenghagen
Totalt har sju jättefåglar skapats vid flygplatsen. Foto: Magnus TenghagenTotalt har sju jättefåglar skapats vid flygplatsen. Foto: Magnus Tenghagen
Totalt har sju jättefåglar skapats vid flygplatsen.  Foto: Magnus Tenghagen
Figurernas linjer har skapats med kritfärg och marmorkross. Foto: Jasmine CederqvistFigurernas linjer har skapats med kritfärg och marmorkross. Foto: Jasmine Cederqvist
Figurernas linjer har skapats med kritfärg och marmorkross. Foto: Jasmine Cederqvist
Jasmine Cederqvist är konstnär. Foto: Simon Bengtsson / SIMON BENGTSSONJasmine Cederqvist är konstnär. Foto: Simon Bengtsson / SIMON BENGTSSON
Jasmine Cederqvist är konstnär. Foto: Simon Bengtsson / SIMON BENGTSSON
Förra året gjorde Jasmine Cederqvist en gigantisk selfie vid flygplatsen. Foto: PrivatFörra året gjorde Jasmine Cederqvist en gigantisk selfie vid flygplatsen. Foto: Privat
Förra året gjorde Jasmine Cederqvist en gigantisk selfie vid flygplatsen. Foto: Privat

Mystiska verken du bara kan se från ovan

Publicerad

Mystiska skapelser har dykt upp vid en landningsbana på Kristianstad Österlen Airport.

– På grund av storleken kan de bara ses från luften, säger Jasmine Cederqvist, som ligger bakom konstverket.

Sju jättelika flyttfåglar har ritats på båda sidor om en landningsbana vid Kristianstad Österlen Airport. Figurerna kan bara ses från ovan.

– Jag blev inspirerad av Nazcalinjerna i Peru, de forntida jättekonstverken som skapats i öknen, säger Jasmine Cederqvist, 54, från Ljungbyhed.

Figurernas linjer har skapats med kritfärg och marmorkross.

– Temat är flyktfåglar som även anspelar på flyttfåglar. Det handlar om migration och att hitta bättre förutsättningar för att leva, oavsett om man är fågel eller människa.

Det är tredje året i rad som hon skapat jättelika figurer vid flygplatsen. Konstformen – som kallas land art – är stor utomlands men inte så utbredd i Sverige.

– Jag vill ifrågasätta konstens tillgänglighet. Tanken är att göra konst som bara kan ses från luften och som därmed är exkluderande. Dessutom väljer jag, när hetsen att sälja konst är som intensivast, att göra konst som inte kan konsumeras, säger Jasmine Cederqvist.

Flygturer över konstverken

Besökare har möjlighet att se konstverken från ovan. Under helgen har Kristianstads flygklubb kört flygturer över området. På måndag ordnar flygplatsen en flygtur för de konstintresserade.

Hur länge installationen vid flygplatsen blir kvar är svårt att säga. Allt beror på väder och vind tills konstverken eroderar bort.

– Jag gillar förgängligheten i konsten. Allt behöver inte vara för evigt, säger Jasmine Cederqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag