Mystisk massdöd bland fiskar i Skåne

Öringen flyter omkring livlös i ån som rinner genom Mörarp i Helsingborg. Det är ännu oklart vad som har orsakat fiskdöden.
Foto: Christofer Strand

Stora mängder död fisk har hittats i en å utanför Mörarp. Vad som orsakat fiskdöden är inte klarlagt, men Christofer Strand som bor i närheten tror att det är ett utsläpp som har tagit kål på fisken.

– Vattnet var helt mjölkvitt under morgonen, säger han.

Det är främst öring som nu flyter omkring livlöst i ån, som rinner genom byn Lydestad utanför Mörarp i Helsingborgs kommun. Under förmiddagen gick Christofer Strand ner till ån för att inspektera fiskdöden.

– Där ligger säkert över tusen döda öringar. Vissa väger uppemot ett kilo, säger han.

Polis på väg

Räddningstjänsten kallades till platsen men har sedan lämnat över ärendet till polisen, som ska besöka platsen under dagen.

– En polispatrull är på väg. De kommer att prata med personer, ta vattenprover och fotografera, säger Marcus Andersson, biträdande inre befäl vid Helsingborgspolisen.

Vad som händer med fisken är oklart.

– Det är ingenting som vi kommer att plocka upp i alla fall.

Orsaken oklar

Det är inte heller fastslaget vad som har orsakat fiskdöden. Men Christofer Strands teori är att det rör sig om ett utsläpp.

– Det ligger en fabrik knappt en kilometer uppströms.

Christofer Strand tror att det handlar om en hundraprocentig fiskdöd på den drabbade sträckan och anser att något måste hända för att undvika att fiskar dör på ett liknande sätt igen.

– Det var ett utsläpp för sju, åtta år sedan och då blev det ingen påföljd. Vi vill att det händer något nu.

Ån är avrinningsområde till närliggande Vegeå. Miljöförvaltningen i Helsingborg är inkopplad i ärendet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!