Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystisk man pekas ut i stora bluffrättegången

De utpekade huvudmännen i mastodonträttegången mot blufföretaget 118 108 går inte med på att de skulle vara hjärnorna bakom verksamheten.

En 21-årig misstänkt pekar i stället på en man som inte förekommer alls i utredningen.

– De misstänkta återkommer till ett förnamn och ett vagt signalement. Men denne förekommer varken i telefonsamtal, sms, dokument eller avtal. Vi har inte identifierat några andra huvudmän, säger kammaråklagare Anna Palmqvist till TT.

Blufföretaget 118 108 lyckades förmå 438 personer att betala fakturor – för oönskade nätannonser – till ett värde av 4,3 miljoner kronor. Obehagliga samtal med hot om inkasso bidrog till att småföretagare kände sig tvungna att säga "ja" på avtalsbindande frågor. Flera av samtalen har spelats upp i säkerhetssalen för de 22 personer som är åtalade för grovt bedrägeri.

"Snedvridet"

– Vi sålde gratisavtal som sedan övergick till betalningsperioder. Åklagarna och de inspelade samtalen har gett en snedvriden bild av hur verksamheten fungerat, säger 21-åringen.

Men "gratisavtal" har varken åberopats av försvaret eller hittats av åklagarna – trots att många dokument sparats inom företaget. Den aktuella datorn har stulits, enligt 21-åringen.

– Ingen kund som har velat lyssna på det påstådda avtalet har fått göra det, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

Bolagets hjärta

Märkligt att inget ursprungligt avtal finns kvar, anser Palmqvist:

– Det är ju hjärtat i verksamheten. Och allt annat har ni ju back-up på.

Försvarsadvokat Jan Urwitz drar paralleller mellan 118 108 och blufföretaget Företagslansering. Hovrätten skärpte i fjol straffet för två män i Företagslansering. Ur hovrättsdomen läser Urwitz om deras affärsidé.

– Det här skulle lika väl kunna gälla affärsidén för 118 108. Med viss styrka talar det för att det är samma huvudmän som legat bakom båda bolagen, säger han till domstolen.

Den tre månader långa rättegången slutar vid månadsskiftet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!