Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mystisk man fångades på bild – timmar innan sprängningen

Den här mannen söks av polisen, enligt uppgift till Kvällsposten. Han syntes vid fastigheten på Nobelvägen cirka 1,5 timme innan explosionen vid en trafikskola på tisdagsnatten. Foto: Läsarbild
Polisen hittade vid ett tillslag mot en gård utanför Ystad ett lager med 12 kilo militärt sprängmedel så kallade BP Boosters. På samma gård fanns cirka 200 kilo cannabis. Foto: Polisen
Det finns ingen känd hotbild mot trafikskolan som fick sin entré förstörd strax för midnatt på tisdagen. Foto: Maria Rydhagen

På kort tid har två sprängningar och en skottlossning mot en lägenhet inträffat på samma gata i Malmö. Två av attentaten misstänks vara riktade mot en man som flytt från Sverige. Han ska enligt flera källor vara utsatt för allvarliga hot.

Kvällsposten kan nu visa bilden på en man som söks av polisen efter att ha rört sig på platsen före dådet.

Polisen är fåordig om orsaken till att två av tre attentat riktats mot en fastighet i Malmö. En andra sprängning inträffade sent i natt, strax före midnatt vid en trafikskola som ligger i närheten på samma gata. Sprängning i natt orsakade stor förödelse. Den hördes över stora delar av Malmö. En gallergrind och entrén till trafikskolan slets sönder.

– Vi är inte utsatta för något hot och jag har svårt att tro att någon elev hos oss skulle kunna göra något sådant här, säger trafikskolans ägare till Kvällsposten.

Hotad man har flytt

Motivet till att det sprängs och skjuts mot en fastighet på Nobelvägen ska enligt flera källor handla om en viss person, en man som har kopplingen till adressen. Han ska ha utsatts för utpressning och grova hot och därför lämnat Sverige. Vem som jagar honom är oklart.

Polisen har fått uppgifter om en ännu okänd man som syntes på Nobelvägen kort för sprängningen mot trafikskolan. Han befann sig på gatan i närheten av platsen där sprängladdningen exploderade i natt. Ett vittne såg honom gå fram och tillbaka cirka 1,5 timme innan explosionen. Mannen behöver inte ha något med sprängningen att göra. Men det är en del av polisens arbete att kartlägga alla personer som funnits i närheten.

Utreder samband

– Vi vet inte om den händelsen är kopplad till det som inträffat tidigare men det kommer vi att undersöka. Det har säkrats spår som kan jämföras, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Det första sprängningen på Nobelvägen inträffade cirka kl 2 på måndagsmorgonen den 15 april. Skadorna tyder på en kraftig sprängladdning. En garageport trycktes in och flera fönsterrutor krossades bland annat en till ett sovrum där en 12-årig flicka låg och sov. Hon täcktes av glassplitter men klarade sig utan allvarliga skador.

Antalet skadade och döda i sprängningar i Malmö

2016: 1 skadad, 9 ej skadade.

2017: 2 skadade och 6 ej skadade.

2018: 4 skadade och 12 ej skadade

Den andra händelsen inträffade strax efter kl 21 på påskafton, fem dagar efter sprängningen. Poliser som kom till platsen gick först till den adress där sprängningen inträffat men gick sedan med dragna tjänstevapen in i porten intill. 

På påskafton sköts mot en lägenhetsdörr i samma fastighet som en sprängladdning exploderade den 15 april. Foto: Fritz Schibli

De kunde då konstatera att någon skjutit med hagelgevär mot en lägenhetsdörr. Den är gjord av stål men hade fått en kraftig buckla strax ovanför handtaget.

Greps med hagelgevär i bilen

Klockan 21.45 samma kväll greps en kraftigt berusad man i Kirseberg. Han hade ett hagelgevär i sin bil. Mannen häktades senare som misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot.

Identiteten på en man som sågs någon timme innan explosionen i natt är fortfarande okänd. Men källor uppger för Kvällsposten att Malmöpolisen sedan en tid satt ett intensivt fokus på en grupp kriminella som misstänks ta emot beställningar att genomföra sprängningar.

Den metoden har kommit att allt mer ersätta skjutningar för att skrämma och hota. För cirka två månader sedan häktades en Malmöbo som misstänkt för att ha tagit emot sådana beställningar på sprängningar.

– Vi såg hur det övergick till sprängningar i stället för att skjuta, bekräftade polismästare Stefan Sintéus, chef för polisområde Malmö nyligen för Kvällsposten.

 I samband med att mannen greps gjordes också beslag av sprängämnen

Men en gruppering ska alltså finnas kvar enligt Kvällspostens källor.

– Det letar rätt på personer som utför jobbet, säger en källa till Kvällsposten.

Polisen hittade 12 kilo sprängämnen

En snabb genomgång av förundersökningar i Skåne visar att det finns tillgång av sprängämnen på den illegala marknaden. I Ystad inleds inom kort en rättegång mot en man som misstänks ha ansvarat för ett lager med 12 kilo militärt sprängämne på en gård några mil från Malmö. Lagret fanns i ett förråd. Där fanns också cirka 200 kilo cannabis som misstänks ha smugglats in från Spanien.

Den åtalade mannen vägrar i förhör berätta vem han hjälpt. Det enda han säger är att han hjälpt en man från Malmö.