Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Någon raderade försvunna Lelles röstmeddelanden

Väskan som Lelle Hildebrand hade när han försvann hittades vid sjön Immeln. Den innehöll dator, flera disketter, en nyckelknippa, pennor, häftklammer, en häftapparat samt 73 660 kronor i kontanter.
Foto: POLISEN / POLISEN
Kalla fall-gruppen och dess chef Bo Lundqvist har kartlagt mördarens väg till stenbrottet där Lelle Hildbrands kropp tros ha gömts.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Polisen har hittat en slips som man tror att Lelle Hildebrand hade i sin väska.
Foto: POLISEN / POLISEN
Härifrån försvann Lelle Hildebrand den 25 januari 1999. Villan heter Solbacka och användes då av rockklubben Kartago.
Foto: THOMAS PERSSON / KVP
Här hittades Lelle Hildebrands väska elva dagar efter att han försvunnit. Den låg vid stranden vid sjön Immeln.
Foto: POLISEN / POLISEN
Lelle Hildebrand var 36 år när han försvann och bodde i Malmö. Han var tvåbarnsfar.
Foto: POLISEN
– Sannolikt har de något väldigt konkret som de är ute efter, anser Leif GW Persson.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 8

Det var en sen januarikväll när turnéledaren Lelle Hildebrand gick ut från rockklubben Kartagao i Sölvesborg. 

Kort efteråt raderade någon alla meddelanden i hans mobiltelefon.

Mer än 19 år senare har polisen försökt kartlägga vilken väg mördaren tog för att gömma Lelle Hildebrands kropp.

Mördarens färd ska enligt kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för Kalla fall-gruppen i polisregion Syd, ha slutat på en ödslig avsides belägen skogsväg vid ett nedlagt stenbrott i Jedenryd norr om Kristianstad.

Vid kanten av skogsvägen finns resterna av en rostig metallramp.

I vattnet nedanför rampen tros Lelle Hildebrands kropp finnas, troligen nedsjunken i dyn och täkt av lager med sediment. 

– Vi har en teori och ett scenario, säger Bo Lundqvist.

För en lekman kan utsikterna att avslöja en mördare efter 19 år tyckas vara små. Leif GW Persson som är expert ser dock framgångsfaktorer och syftar då på Bo Lundqvist och hans utredare.

Polisen har något konkret

– Det här är mycket bra poliser. Det här är A-kedjan. Sannolikt har de något väldigt konkret som de är ute efter, säger Leif GW Persson i en intervju i TV4.

Det är troligen förklaringen till utredarnas fasta föresats att hitta Lelle Hildebrands kropp.

LÄS Mer: Forskarna som kan lösa mordet på Lelle 

Onsdagen den 10 oktober dök sjöpolisen strax under rampen. De gjorde inga avgörande fynd. Men de ska göra flera  dykningar i ett större område under rampen. När är inte bestämt.

Kalla fall-gruppen har i efterhand försökt tänka som mördaren. Med hänsyn till en rad omständigheter som Bo Lundqvist inte vill gå in på tror man sig veta hur mördaren agerade och tog sig till stenbrottet.

– Vi har en uppfattning om vilken väg mördaren tog, säger Bo Lundqvist.

Mördarens väg

Mördarens färd till stenbrott började med största sannolikhet vid Villa Solbacken i Sölvesborg. Samtidigt hade heavy metal-bandet Hammerfall en spelning där den 25 januari 1999. Villan inhyste vid den tidpunkten klubben Kartago.

Lelle Hildebrand hade en kort tid innan börjat arbeta som turnéledare åt Hammerfall. Gruppen hade haft en rad spelningar i den här delen i landet bland annat i Karlskrona men också Kristianstad.

Samtalet som han fick under spelningen ska ha varit ett besked från en då 22-årig arrangör som var skyldig honom 28 000 kronor.

Röstbrevlådan raderades på meddelanden

Lelle Hildebrand gick ut och tog med sin väska, träffade 22-åringen som kört dit med sin bil och ska ha åkt en kort runda med honom. 22-åringen har berättat för polisen att han släppte av Lelle Hildebrand utanför Kartago.

En kvinna bosatt i närheten av villan har senare berättat att hon någon gång mellan kl 21.30-22 hörde en kraftig smäll. Det skulle kunna vara ett pistolskott. Men ingen vet säkert vad det var för slags smäll.

Poliserna som tidigare utredde Lelle Hildebrands försvinnande har berättat om en annan märkligt omständighet för Kvällspostens reporter Lars Palmborg.

Exakt klockan 22:03 den kvällen raderades alla meddelande i Lelle Hildebrands röstbrevlåda. Sedan stängdes mobiltelefonen av.

Det finns inte många alternativ för den som söker svar på frågan på vem som raderade dessa meddelanden. Antingen var det Lelle Hildebrand eller så kan det ha varit mördaren.

KvP: Vem raderade de meddelande som fanns i Lelle Hildebrands röstbrevlåda?

– Jag har ingen kommentar, säger Bo Lundqvist som i dag inte vill bekräfta eller dementera att några meddelanden raderats.

KvP: Har ni hittat Lelle Hildebrands mobiltelefon?

– Nej.

"Vi undrade alla"

Joacim Cans, sångare i Hammerfall, minns fortfarande den kvällen och Lelle Hildebrand.

– Vi fick en väldig bra kontakt direkt, det funkade jättebra. Därför var det så konstigt när han bara försvann mitt under spelningen, man gör ju inte så och vi undrade alla vad som hade hänt, har Joacim Cans tidigare sagt till Kvällsposten.

Det som hände den här kvällen i januari är med andra ord så oförklarligt att polisens enda slutsats är att han mördats och inte valt att försvinna. 

Lelle Hildebrand, som egentligen hade Lennart som förnamn, var tvåbarnspappa, och bosatt i Malmö med sin familj och framgångsrik när han försvann. I sin väska hade bland annat en dator, flera disketter, en nyckelknippa, pennor, häftklammer och en häftapparat.

I ett fack var 73 660 kronor i kontanter instoppat.

Den 26 januari, alltså dagen efter, ringde Lelle Hildebrands sambo till en polisman i Sölvesborg. Klockan 14.44 skrev polismannen en anmälan att turnéledaren rapporterats som försvunnen.

Mördaren slängde väskan

Den 5 februari, elva dagar efter försvinnande, hittade ett par som besökte sin sommarstuga hans väska vid Immelns strand vid insjöns nordöstra del. 

Kalla fall-gruppen anser att väskan sannolikt slängdes där efter mordet. Polisen har även beslagtagit en slips som hittades på en annan plats. Polisen tror att det är Hildebrands slips.

Alla dessa detaljer - raderade meddelanden i röstbrevlådan, väskan med pengar och dator, smällen som kan ha varit ett skott från ett vapen och mördarens väg till stenbrottet ska tillsammans med andra uppgifter som polisen inte vill släppa ifrån sig bilda en kedja av indicier och kanske bevis som pekar ut en mördare.

Men innan dess måste resterna av Lelle Hildebrands kropp hittas, undersökas och en rättsläkare ska kunna slå fast att han mördats.