Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Peter Madsens dolda förflutna

Mordmisstänkt med tortyrfilmer. Ubåtskaptenen Peter Madsen, 46, nekar till kännedom om kvinnomordsfilmerna som hittats på en dator kopplad till honom. Foto: DEADLINE PRESS
"Det kan mycket väl vara hans filmer, men man ska ha i bakhuvudet att han på andra arbetsplatser låtit andra personer hantera datorn. Själv är han absolut inget datageni, han är en sådan som skriver in saker i datorn och sedan inte kan hitta dem igen", säger Thomas Djursing som skrivit boken "Raket-Madsen" om den nu mordmisstänkte uppfinnaren Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

De makabra filmerna på kvinnor som torteras och mördas hittades i en dator hos den mordmisstänkte ubåtskaptenen Peter Madsen.

För journalisten Thomas Djursing som skrivit en bok om Madsen kom fyndet som en mycket obehaglig överraskning.

– Han har experimenterat mycket med sex. Men det har aldrig varit något så här extremt, han har aldrig visat den sidan, säger Djursing.

I tisdags omhäktades 46-åringen vid Köpenhamns tingsrätt misstänkt för mordet på den svenska journalisten Kim Wall, 30. 

Han är misstänkt för att ha mördat Kim Wall på den egenbyggda ubåten Nautilus och sedan styckat henne innan han dumpade kroppen i havet. Själv nekar han till brott och säger att hon dog i en olycka – hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet, påstår han.

Enligt specialåklagare Jakob Buch-Jepsen har polisen säkrat flera filmer i en dator som är kopplad till Peter Madsen och som visar mord på kvinnor och kvinnor som utsätts för tortyr.

Polisen hämtade två datorer i Peter Madsens ateljé i augusti, någon dag efter ubåtshaveriet. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

"Inga tecken på något så extremt"

Journalisten Thomas Djursing har följt Peter Madsen på nära håll i åtta år och har förutom ett hundratal artiklar även skrivit en bok om honom.

Han har inte sett något som tydde på att Madsen har ett uttalat intresse för mord och tortyr.

– Visst, sex är viktigt och en stor del i hans liv, och han har experimenterat mycket. Men det har aldrig varit så här extremt, snarare har det handlat om att klä ut sig, säger Thomas Djursing.

– När jag hörde om det med filmerna blev jag förstås chockad, som de flesta andra förmodligen.

 

Thomas Djursing har följt Peter Madsen i åtta år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

 

LÄS MER: Åklagarens nya bevis mot Madsen

 

Filmerna som hittades i datorn har granskats av danska polisens specialister och enligt åklagaren bedöms kvinnomorden som visas vara äkta.

En fråga som polisen vill ha svar på är hur tortyrfilmerna hamnade på datorn. Ett av spåren är den så kallade "mörka webben", där användarna gömmer sig bakom anonymitet. 

– Det finns sätt för dem som sysslar med det här att försöka gömma sig. Man loggar in som vanligt men surfar sedan vidare via en server som anonymiserar användaren, säger Stefan Johansson, sektionschef på den forensiska sektionen vid polisen i region Syd.

"Inget datageni"

På "den mörka webben" går i princip allting att hitta. Exempelvis kan man göra upp narkotikaaffärer, köpa vapen eller hantera filmer och bilder på sexuella övergrepp av barn.

– I exempelvis pedofilringar samarbetar man och delar materialet med varandra, man hjälps åt med tips om olika filmer, säger Stefan Johansson och understryker att han inte uttalar sig om vare sig Peter Madsen eller fynden i hans dator.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen intervjuas efter omhäktningsförhandlingen mot Peter Madsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Om Peter Madsen själv har laddat hem eller fört över filmerna till sin dator är okänt. Han nekar till kännedom om dem och säger att datorn har hanterats av andra personer också.

– Det kan mycket väl vara hans filmer, men man ska ha i bakhuvudet att han på andra arbetsplatser låtit andra personer hantera datorn. Själv är han absolut inget datageni, han är en sådan som skriver in saker i datorn och sedan inte kan hitta dem igen, säger Thomas Djursing.

Enligt åklagaren bidrar filmerna till att bevisen har stärkts. Han säger dock att det inte finns några misstankar om att Peter Madsen har producerat filmerna.

Silbersky: "Åklagaren har stort problem"

Advokat Leif Silbersky är inte lika övertygad om att de nya fynden har en särskilt stor påverkan på bevisläget.

– Något genombrott för åklagaren är det absolut inte. Det är en form av kringbevisning som kan ställa till det för Peter Madsen. Men inte avgörande, säger Leif Silbersky i Expressens "Brottscentralen".

Silbersky anser att utredarna måste ha mer bevis för att Madsen dödade Kim Wall.

– Det största problemet för åklagaren är att man inte har någon dödsorsak och det beror på att man inte har hittat hela kroppen, säger han.

Madsen omhäktades till 31 oktober.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!