Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Myndigheternas kontroll är för dålig”

Linda Lücher jobbar själv i resebranschen. ”Ibland har man oroat sig för att någon medpassagerare har med sig något farligt in på planet, men aldrig att personalen skulle vara problemet”. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Enligt polisens rapport arbetar personer med kriminella kopplingar inne på Arlanda flygplats.

Efter avslöjandet om att personal på Sveriges största flygplats har kopplingar till kriminella har flera läsare reagerat.

Många förfasas över rutinerna när personal anställs.

– De verkar ju ha usla rutiner säkerhetsmässigt. Det här visar att myndigheternas kontroll är för dålig, säger Malmöbon Olle Thulin.

Enligt en hemlig underrättelserapport finns anmärkningsvärt många kopplingar mellan kriminella nätverk och personal på Arlanda flygplats – ett skyddsobjekt med närmare 25 miljoner passagerare årligen.

Bland annat visar rapporten att en omfattande smuggling skett på flygplatsen och personal har dömts för att ha smugglat narkotika. Dessutom genomför personer med kriminella kopplingar säkerhetskontroller av resenärer och röntgar bagage, vilket enligt rapporten ökar risken för att föremål passerar mot betalning eller under tvång.

”Aldrig tänkt att personalen är problemet”

47-åriga Linda Lücher jobbar själv i resebranschen. Hon arbetar på en resebyrå och leder gruppresor. Ibland när hon flyger har hon tyckt att någon medpassagerare betett sig obehagligt eller oroat sig för att medresenärer har med sig farliga föremål in i kabinen.

– Men man har ju aldrig tänkt att personalen skulle vara problemet, säger hon.

– När jag hör det här tänker jag spontant att allt arbete på en flygplats innebär stora risker och därför bör all personal kontrolleras, det ska ju göras med all flygplatspersonal. De som anställer borde göra bättre kontroller av bakgrunden hos den som de rekryterar. Det finns ju en uppenbar risk att de lyckas smuggla till exempel vapen genom säkerhetskontrollen.

En kvinna som vill vara anonym tycker att regeringen borde uttala sig om skandalen.

– Helst med detsamma, nu. Det här är mycket oroväckande läsning.

 

 

Piotr Bernhard jobbar med kreditupplysning och tycker det är problematiskt att tidigare brottslighet försvinner ur registren efter några år. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Piotr Bernhard, 45, jobbar med kreditupplysning och förvånades när han hörde uppgifterna. I hans egen bransch kontrollerar man noga bakgrunden hos de som anställs.

– Det här är personer vars bakgrund borde kontrolleras, precis som personer som hanterar pengar. Jag vet inte om lagen är otillräcklig eller om man helt enkelt frångått rådande regler och rutiner – det här är ändå en fråga som jag tror att det finns en bra lagstiftning kring. 

– Ett problem i Sverige är att en person som begått brott eller drivit bolag i konkurs ganska snart är frikänd. Sådan historik försvinner efter bara några år. Det ger konsekvenser för övriga samhället och tidigare brottsoffer.

”Usla säkerhetsrutiner”. Makarna Lisbeth och Olle Thulin tycker granskningen visar på brister i myndigheternas arbete. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

”Usla rutiner”

Lisbeth och Olle Thulin har sett rapporteringen om Arlandaskandalen och tycker att man som passagerare ska kunna lita på att flygplatspersonalen är noga säkerhetsprövade.

– Det låter naturligtvis uruselt! Det är otroligt att det här händer och att de ansvariga inte har en minsta aning, säger Lisbeth. 

Makarna tycker granskningen visar på brister i myndigheternas arbete.

– De verkar ju ha usla rutiner säkerhetsmässigt. Det här visar att myndigheternas kontroll är för dålig, säger Olle.

 

 

Tidigare avslöjanden

17 september 2018 avslöjade Federico Moreno att en hemlig Schengen-rapport underkände svenska gränskontroller, främst Arlandas.

 

26 september 2018, efter att ha pratat med oss avsattes en gränspolis från sina uppgifter som huvudskyddsombud på Gränspolisenheten Region Stockholm. Flera veckor senare ogiltigförklarades beslutet, som sågs som en direkt reprimand för att polisen pratat offentligt om den allvarliga situation som råder.

 

17 januari 2019 avslöjade vi att personer som befinner sig i landet illegalt fått jobb på Arlanda och kunnat röra sig fritt innanför flygplatsens säkerhetskontroller.

 

20 februari 2019 avslöjade Moreno innehållet i en hemlig underrättelserapport – som slår fast att flera personer med kriminella kopplingar har viktiga säkerhetspositioner på Arlanda flygplats. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!