Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Myndigheternas attack mot kriminella gav bingo

Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN
Foto: BERTIL ERICSON / PRESSENS BILD
Foto: THEO ELIAS LUNDGREN

Tack vare gränsöverskridande arbete mellan myndigheter i södra Sverige kunde förra året drygt 94 miljoner kronor återföras till staten.

Summan är resultatet av de gemensamma insatserna mot den grova och organiserade brottsligheten, enligt polisen. 

Tio personer i Sydsverige har särskilt varit i fokus i granskningsarbetet.

Det motsvarar årskostnaden för att ge 943 högstadieelever utbildning eller att ha 277 undersköterskor i tjänst. Ytterligare pengar återstår att återkräva i form av felaktigt utbetalade bidrag och obetald skatt. Totalt räknar polisen och övriga myndigheter därför med att arbetet förra året kommer att ge 128 miljoner kronor tillbaka till staten.

"Tar pengar"

– Vi tycker att det är jätteviktigt att de här pengarna återförs så att man kan använda dem på rätt ställe. Vi tycker att det är viktigt att vi arbetar mot de här personerna som inte har några skrupler och tar pengar från de svagaste i samhället, säger polismästare Mats Berggren, chef för underrättelseenheten inom polisens region Syd på en presskonferens i Malmö.

Utvalda personer

I regionen, som omfattar Skåne, Blekinge, Kronobergs och Kalmar län, fokuserar myndigheterna på tio utvalda personer. De har hamnat på listan över strategiska personer eftersom de bedöms ha våldskapital, sysslar med företag och samtidigt utövar otillåten påverkan mot myndighetspersoner.

I myndighetssamarbetet ingår bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

TT