Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndigheten känner till syriernas dilemma

Jonas Bjermo är doktorand i statistik och Tuula Kuosmanen är avdelningschef på UHR
Foto: Privat/ Eva Dalin

Flera syriska elever har tvingats avbryta sina planer på utbildningar efter myndighetsbeslutet om att räkna om deras betyg. 

Syftet med beslutet var att skapa en rättvis antagning, men enligt Jonas Bjermo, doktorand inom statistik, finns en risk att sökande med syriska betyg i stället missgynnas.

 – Konsekvensen är att de syriska elevernas värde riskerar att översättas till ett för lågt svenskt betyg, säger han. 

Universitets- och högskolerådets, UHR:s, beslut från 2019 om att använda nya omräkningstabeller för utländska betyg har mötts av kritik. Sökande med syriska betyg är den grupp som varit mest kritiska då många fått sina betyg sänkta. 1 500 personer som menar att det kan finnas skevhet i statistiken har skrivit under en protestskrivelse. 

Jonas Bjermo är doktorand inom statistik på Stockholms universitet och har bakgrund inom Skolverket. Han menar att de som sökt till universitet i Sverige med syriska betyg inte ger en representativ bild av hemlandets betygsfördelning, då dessa elever förmodligen är högpresterande. Efter UHR:s beslut kan det göra att vissa får ett lågt meritvärde i Sverige som inte stämmer överens med deras kunskapsnivå.

– Ett lågt syriskt betyg kommer översättas till ett lågt svenskt. Men det låga syriska betyget i Sverige kanske är ett medelbetyg i hemlandet därför att det bara är ett urval ur den stora syriska populationen. Med tanke på att det bara är de som söker till universitet.

– Konsekvensen är att de syriska sökandes värde riskerar att översättas till ett för lågt svenskt betyg, säger han.

Tuula Kuosmanen är avdelningschef på UHR.
Foto: Eva Dalin

Syriska elever hade höga betyg – därför sänktes de

Tuula Kuosmanen är avdelningschef för analysavdelningen på den ansvariga myndigheten UHR, Universitets- och högskolerådet. Hon känner till kritiken och konsekvenserna av beslutet.

Varför räknades betygen om?

– Vi såg att det var en kraftig övervikt av höga betyg hos de syriska jämfört med de svenska sökande. Av de som sökt till universitet med svensk gymnasieexamen är det bara 0.3 procent som haft maxbetyg. Därav blev det en ny omräkningstabell för att det ska bli så rättvist som möjligt. 

Vad är problemet med att sökande från Syrien har höga betyg? 

– De som har höga betyg kommer ta upp större antal platser på universitet i jämförelse med hur många som har höga betyg med svensk gymnasieexamen. Bland annat hade de syriska betygen tagit en större andel av platserna i proportion av vad de är av antalet behöriga sökande.

Fast är inte hela syftet med betygsystemet att de som har höga betyg får större garanti att komma in på utbildning?

– Inte om det inte speglar helheten, då är de överkompenserade om man inte tar hänsyn till betygsfördelningen. De är överkompenserade i förhållande till de andra som de ska konkurrera med.

UHRs nuvarande metod för att översätta syriska betyg

Alla syriska sökandes betygsvärden blir sorterade i en skala från lägsta till högsta. Varje betygsvärde blir tilldelat en hundradel så kallad ”fraktil”.


Sen delas de som söker till universitet med svenska betyg och deras meritvärden in i lika många delar som de syriska. 


Då jämförs eleverna med varandra och omräkningstabeller skapas för varje syrisk betygsskala. 


Exempel:

”Josef” har 220 av 240 i syriskt betyg. Hans betygsvärde blir tilldelat en ”fraktil”.  Hans nya betyg (merit) är då baserat på medelvärdet av de Svenska eleverna i samma fraktil som honom.

Socioekonomisk status spelar roll

Myndigheten har inte tillgång till betygsfördelningen i hemlandet, utan endast från de som söker till universitet i Sverige. Därför jämförs deras betyg med svenska sökande som gått ett högskoleförberedande program. Men statistikforskaren Jonas Bjermo är inte övertygad om att de två grupperna är likvärdiga och därför inte jämförbara från första början.

– Det skulle kunna finnas en risk att det finns ett missgynnande för den syriska gruppen om den är högre presterande, säger han.

Jonas Bjermo uppger att att det inte finns en perfekt metod. Men ett sätt att göra det mer likvärdigt är att undersöka de syriska sökandes bakgrund i syfte att få en rättvis bild av deras faktiska kunskap.

– Ett sätt att kontrollera likvärdigheten är kolla på bakgrundsvariabler hos de sökande. Med bakgrundsvariabler kan menas: pojke eller flicka, socioekonomisk status, föräldrars utbildningsnivå. Sådant som man vet påverkar studieresultat.

Jonas Bjermo är doktorand på statistiska institutionen i Stockholms universitet och har bakgrund i Skolverket.
Foto: Privat

Även Tuula Kuosmanen ser en möjlighet att de sökanden med syriska betyg är högpresterande och medger att de kommer från ett land med hög utbildning och välstånd innan kriget. Däremot menar hon att de för närvarande inte har möjlighet att undersöka de bakgrundsvariabler som Jonas Bjermo lyfter. 

– Det är en intressant fråga, jag säger inte att man inte kan och inte ska göra det. Det krävs dock en annan utredning, som vi inte har möjlighet att göra just nu, säger hon. 

Trots att många sökande med syriska betyg fått sina betyg minskade, tycker Tuula Kuosmanen att beslutet var rätt. Antagna med syriska betyg har inte minskat enligt myndighetens beräkningar. Om man tittar från 2017 så har runt 80% av de sökande med syriska betyg antagits vid varje antagningstillfälle.  Det är i samma nivå som sökande med svensk gymnasieexamen, berättar hon.

– Om du söker läkarutbildning och räknat med att ha 20.00 i betyg men fick 18, då är det klart att det påverkar. Vi förstår att det påverkar.. Men när vi tittar på helheten och hur det ser ut totalt så är det ändå en hyfsad balans, säger Tuula Kuosmanen. 

FLER NYHETER: Här firar Anna 99-årsdagen med familjen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!