Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Myndighet vill skilja August och Sotis åt

Foto: Markus Palmgren/BLT

August Byman, 83, och hans kattkille Sotis, 5, är som ler och långhalm och Sotis kryper varje kväll upp i Augusts säng.

Nu vill länsstyrelsen i Blekinge ta Sotis ifrån honom eftersom August sitter i rullstol – benen bär honom inte längre.

Men då vet de inte vem de börjat bråka med – en gammal arméofficer och Främlingslegionär...

– De får aldrig tag på Sotis. Och jag ger mig inte i första taget, säger han till Expressen.

Det var lokaltidningen bltsydostran.se som först uppmärksammade August och Sotis, och enligt BLT ser Sotis ut att vara välmående.

Tacka för det. Fri tillgång på både möss och kattmat och mänsklig kärlek.

Hoppar upp i sängen

När Expressen pratar med August Byman i den lilla stugan utanför byn Gärestad (med anor från Ronneby blodbad på 1500-talet) i Blekinge är Sotis ute på musjakt någonstans på tomten.

– Han kommer in och äter på kvällen. Sedan hoppar han upp i min säng – vi sover tillsammans, säger August Byman, finlandssvensk före detta arméofficer i Finland och krigsskadad i Algeriet när han var med i Franska främlingslegionen.

Han har alltid varit förtjust i djur, särskilt hundar, och det hörs när han får en klump i halsen när han talar om sina saknade hundar.

– Jag har haft hund sedan jag var fem år. 1959, när jag kom hem från Främlingslegionen, sa min fru, att "nu får du banne mig välja: mig eller hunden?". Då sa jag, att "jag tar hunden", säger August Byman som varit gift två gånger till; sista frun gick bort i Alzheimers sjukdom, så nu är August ensam i stugan, förutom Sotis, förstås.

Har djurförbud

För två år sedan bestämde länsstyrelsen att August skulle få djurförbud. Blandrasen Donna, 5 (schäfer-dobberman-border collie) hade bland annat börjat ta för vana att skita på golvet.

– Länsstyrelsen kom och hämtade Donna och skulle också ta Sotis och två andra katter. Katterna smet. En av dem blev sen överkörd, den andra försvann, men Sotis kom tillbaka. Det är klart, jag kunde ju inte gå ut och promenera med Donna eftersom jag sitter i rullstol sedan tre år. Men jag har en stor tomt på 1 500 kvadrat, så Donna kunde springa fritt utan att störa några grannar, säger August.

Sotis smet

I tisdags – två år efter förra tillslaget – kom länsstyrelsen på besök igen, nu för att försöka ta med sig Sotis.

Men där gick de bet. Sotis försvann snabbt som en avlöning.

August säger:

– De har inte en chans att ta med sig Sotis. Han är inte skygg, nej, inte alls. Han är väldigt kelig mot främmande människor. Men så fort han ser en bil som det står "Länsstyrelsen" på, springer han och gömmer sig. Jag trodde inte att katter kunde läsa, men Sotis kan tydligen det...

Och nu tänker August Byman försöka överklaga beslutet, för en gammal främlingslegionär och arméofficer har fått det inpräntat, att ge sig, det gör man inte i första taget.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!