Det är fortfarande en dryg månad kvar till fettisdagen, då det tidigare var premiär för att sälja semlor på landets konditorier och bagerier.
Men numera säljs läckerbitarna hela vägen från jul fram till påsk. En som precis har startat försäljningen är kändiskonditorn My Feldt.
Ugnarna går varma och därmed finns det risk för en rejäl elräkning nästa månad.
Under vintern har elpriserna rusat i höjden, många svenskar har fått en chock när elräkningen från december kommit.
My Feldt skriver på Instagram att konditoriets elräkning nu är tre gånger så hög som hyran.
Hon skriver att de först kände att priset på semlor och allt annat på bageriet måste höjas.
”Men då smsade Putte och jag med varandra precis och bestämde, nej! För nu är alla fattiga och vad man måste ha råd till är semla och bullar i dessa bistra tider, alltså höjer vi inga priser”.
https://www.instagram.com/p/CYjRq1wI4q-/?hidecaption=true70 semlor per säsong
My Feldt hymlar inte med att hon älskar semlor.
– Under semmelsäsongen brukar jag gå upp fem kilo. Jag äter kanske 70 semlor på en säsong, har hon sagt i SVT-programmet ”Bäst i köket”.
Ofta blir det en semla till lunch.
– Det är så gott när det är lite kallt ute, det är som en mänsklig talgboll. Man går in på bageriet lite frusen och så trycker man i sig en semla, sen går man till parkeringen och tar med sig en på vägen. Det är fett och gott och sött.
Bara under fettisdagen uppskattas det att svenska folket stoppar i sig sex miljoner semlor. De söta och gräddiga bakverken antas omsätta miljardbelopp över hela säsongen, det är en inkomst som ses som avgörande för bagerinäringen, skriver Dagens Industri.
Brottsligt att sälja semlan för tidigt
Semlan eller fettisdagsbullen är känd sedan 1500-talet, men först på 1930-talet fick den dagens utseende. Tidigare var det bara en bulle med fyllning. Bullen skapades för att förbereda oss för 40 dagar av fasta. Då gällde det att äta upp sig med fet grädde, vetebullar och socker.
Numera kan man äta semlor i princip när som helst, men i mitten av 1900-talet var det brottsligt att sälja fettisdagsbullarna för tidigt. Det fick en bagare i Malmö erfara som 1952 anmäldes på initiativ av patrullerande poliser upptäckt ett skyltfönster med semlor strax efter jul.