Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

My betalade 48 000 för bröllop – får inte ställa in

Löfven: ”Kommer fortsätta se en ökad smittspridning”
My och Viktor Costeus planerade ett stort bröllop på Stallgården.
Foto: Privat

I över två år hade My och Viktor Costeus planerat och drömt om sitt bröllop. 

Sedan kom pandemin – och nu har de betalat nästan 50 000 kronor för en fest som de inte får ställa in. 

– Det är inte rättvist, säger My Costeus. 

Paret från Bara utanför Malmö planerade att bjuda drygt 60 personer, servera god mat och dansa till musik från ett liveband. 

Det stora bröllopet var sedan två år bokat till den 23 maj i våras, på Stallgården utanför Vellinge. Men sedan kom coronapandemin och My och Viktor Costeus kände att det inte gick att samla så många släktingar och vänner på en och samma plats. Men paret fick inte boka av bröllopet.

– Vi fick till slut erbjudande om att boka om till en vardag mellan oktober och december. Vi funderade över vilken vardag våra gäster skulle kunna komma, men kom till slut på att nyårsafton inföll en vardag. Det datumet var ledigt så vi valde det, säger My Costeus. 

Förhoppningen var att smittläget skulle lugna sig till vintern och att det skulle gå lättare då att samlas flera. Men det blev tvärtom. Nu råder särskilda restriktioner i Skåne, där invånarna uppmanas att bara träffa de man bor med och att undvika evenemang där flera personer samlas. Restriktionerna gäller till 13 december, men kan förlängas. 

Förbudet mot att samlas fler än åtta vid allmänna sammankomster gäller inte vid privata fester, men regeringen uppmanar samtidigt alla att minska sina kontakter och att inte gå på fester. 

Betalade 48 000 

Men efter att paret bokade om sin sitt bröllop i maj till nyårsafton skrevs ett nytt kontrakt. I det står att ytterligare en ombokning inte är möjlig. De har betalt 48 000 kronor för lokalen på Stallgården. 

– Det är inbetalt för över ett år sedan. Vi får inga pengar och vi får inte heller omboka. De ger oss inte så mycket val, säger My Costeus. 

My Costeus berättar att hon har försökt kontakta Konsumentverket och Allmänna Reklamationsnämnden, ARN, men utan att få något svar. Stallgården säger att det inte finns något i kontraktet som gör de skyldiga att betala tillbaka pengar. 

My och Viktor Costeus gifte sig i maj – men det blev ingen fest.
Foto: Privat

Stallgården: Får omboka till lediga datum 

Ulf Rönndahl på Stallgården säger att de inte har någon skyldighet att erbjuda ombokning, men att de i flera fall gjort det ändå, som ”goodwill”. 

– Här har vi erbjudit ombokning, men vi kan bara erbjuda nya datum då vi har ledigt. Vi kan inte erbjuda de som är oroliga för att anordna ett bröllop av olika anledningar att ta ett datum som redan är bokat av någon annan, det funkar inte. 

Enligt honom får par omboka sina bröllop till 2021 och 2022. Han säger också att de under senaste tiden inte fått någon fråga om att boka om Viktor och My Costeus bröllop. I stället har de nyligen haft kontakt om detaljer om festen på lokalen, men inte uppfattat att paret vill boka om. Ulf Rönndahl säger att de förutsatt att paret ska hålla sitt bröllop. 

”Inga gäster vill komma” 

Men enligt My Costeus har informationen om att det går att boka om sin ombokning inte nått dem. 

Bokningen på nyårsafton ligger fortfarande kvar. My Costeus har inte velat boka av när hon vet att hon inte kommer få sina pengar tillbaka. När hon tidigare frågat om om- och avbokning har hon fått beskedet att det inte är möjligt. 

– Men vår plan nu är att vi måste ställa in. Inga gäster vill komma. Jag hade inte velat gå på ett bröllop med så många gäster. 

Enligt Ulf Rönndahl genomförs det fortfarande bröllop på gården, men att flera par har fått boka om sin ombokning och att det även ska gälla för My och Viktor Costeus. 

– De allra flesta har blivit jättetacksamma för att få boka om. 

Trots att det inte blev någon fest så gifte sig My och Viktor Costeus i våras. Men My Costeus är inte säker på om hon orkar, eller har råd, att ta tag i att fixa en bröllopsfest till.

– Jag känner mig fruktansvärt trött och utmattad. Jag har verkligen kämpat med detta.

Här hälsar barnen på tomten – i en stor plastkula

Ålborg zoo har hittat en coronasäker lösning för jultomten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!