My berättar: Därför driver jag företag med mitt ex

Kändiskonditorn My Feldt är aktuell med sin nya bakbok ”Rullrån och tankebrus: En bakbok för livet och döden”. Här berättar hon om upprinnelsen till boken.
My Feldt driver business med sin exman Johan.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Konditoriet i Halmstad var My och Johans gemensamma dröm, som de slet dag och natt för att förverkliga.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
”Folk ska tycka så mycket”, säger hon.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
När My pratar bubblar det känslor ur henne.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett tungt mörker blev upprinnelsen till kändiskonditorn My Feldts senaste bakbok ”Rullrån och tankebrus: En bakbok för livet och döden”.

Här berättar hon om framgångarna men också uppväxten med sex syskon, att ha business med sin exman, över 70 000 följare på Instagram och känslan av att inte passa in i mallen.  

– Jag har fått helt fel bruksanvisning till livet så jag kör min egen.

Skulle du kunna tänka dig att jobba med ditt ex?

På ett ögonblick har My Feldt bytt om från mjölstänkta kläder till en smaragdgrön sammetstopp och dukat fram ljumma kardemummabullar på bordet. En ung kvinna som stått i kassan hela dagen smiter förbi bordet med en stor blombukett på väg hem. 

– Har ni sett vilken underbar chef vi har? De här blommorna fick vi i dag. Man skulle kunna tro att någon ska gifta sig. 

My ler: 

– Ni är ju bäst!, utbrister hon och tillägger: 

– De kämpar så hårt här...

Det är strax efter stängning på populära konditoriet Feldts bröd och konfekt som My startat och driver tillsammans med sin exman Johan Feldt. Hit ringlar sig kön lång på dagarna och många kunder är långväga för en bulle eller punschrulle. 

Konditoriet i Halmstad var My och Johans gemensamma dröm, som de slet dag och natt för att förverkliga. När deras äktenskap sprack för fyra år sedan beslutade de att fortsätta, om de nu jobbat bort relationen skulle de inte slänga bort konditoriet också.  Första tiden var dock svår.  

– När allt man behöver är distans från varandra men allt är tillsammans, påpekar hon. 

– Man försöker vara seriös inför personalen och inte bråka men ibland flyger det yxor i luften. Men jag tror inte vi bråkar mer än om vi varit gifta. Vi är svinolika och tycker alltid olika. 

Tungt mörker 

När My pratar bubblar det känslor ur henne. Hon har hela tiden nära till att brista ut i ett högt smittande skratt, även när hon öppet berättar om tunga perioder i livet. Som upprinnelsen till boken ”Rullrån och tankebrus : en bakbok för livet och döden”, hennes i ordningen andra bakbok. 

My hade rest sig efter skilsmässan och träffat kärleken på nytt – när det sprack igen.  

– Den här lilla jävla kärleken, det är helt sjukt vad den kan ta sönder hela ens själ. 

– Jag minns hur jag stod på Dramatentrappan i Stockholm och tittade upp i luften på nyårsafton och tänkte hur skönt det varit om en unge skjutit en raket i huvudet på mig. Hur kunde alla tro att jag var så lycklig och hade det så bra när jag mådde så dåligt? 

När hon vaknade dagen efter kände hon annorlunda, den tidigare känslan stämde inte längre. Det fick henne att fundera på virrvarret av känslor i huvudet. Bruset av tankar. Det som är inuti oss. 

– Det är ett jävla tivoli av känslor. Jag ville skriva om känslornas tivoli. Jag pratade med en psykolog som sa att vi bara har bara fem grundkänslor. Vad är det för bullshit? Jag har 88 000 känslor som svänger hit och dit. 

– Sedan kom jag på, på tivoli är lukten alltid söt och det är det i livet också. Socker och känslor håller varandra i handen så tydligt. Jag står här varje dag och möter människor som alla är i något sinnesmod, om man är glad vill man ha socker, ledsna vill ha socker, när någon dött köper man socker, födelsedagar är det tårta. Det är ett konstant flöde av socker. 

Många män har uppskattat boken

Boken släpptes i slutet av maj och blev en uppföljning till ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga” som släpptes 2018. 

Försäljningen har gått fantastiskt bra. 

Men gladast är My ändå över att folk hört av sig och berättat att de känner sig så mycket mindre ensamma när de läst den. 

– Det var en av tankarna. Den säger inte hur du ska leva, det finns inga svar på vad man ska göra när man mår dåligt, eller när man har en sådan jävla lycka, men jag tänker att den ska vara som en känslokompis. Det är helt normalt att tänka så. 

Samtidigt har hon blivit förvånad över hur många män som har uppskattat den när de köpt den till mors dag, män som hon annars inte når.  

– De har börjat bläddra och läsa i den. En berättade att han hade kommit i kontakt med så mycket känslor och en berättade att det var fullt med tårar i boken. Det är fint. 

My kommer från en familj med sju barn. Hennes mamma levde själv med barnen och gjorde så gott hon kunde även om det kunde sluta med att hon stod och grät i köket på julafton och inte hade råd med julklappar till alla barn. 

”Passar inte in”

Sedan dess har My alltid tänkt att det skulle bli på ett annat sätt när hon själv fick familj. 

Och det har det också blivit - om än inte enligt mallen kärnfamilj. Hon har tre barn tillsammans med Johan. 

– Folk ska tycka så mycket. Ni var så perfekta för varandra... Varför inte i stället säga, jag finns här om du behöver hjälp My. 

– Samtidigt handlar det om samhällets förväntningar att man känner sig misslyckad. Vi säger att det är accepterat men det är det inte. Hela livet skulle bli bättre om man bara slapp mallen hela tiden. 

My skrattar och slår ut med armarna i en dramatisk gest. 

– Jag löser inte det, passar inte in. Jag har fått helt fel bruksanvisning till livet så jag kör min egen. Det fungerar men det är lite jobbigt för alla andra. Man behöver inte vara med, man kan titta bort om det är jobbigt i tornadon. 

TV: Så lyckas du med bakningen – My Feldts bästa tips:

Konditorn My Feldt är aktuell med ny bakbok. Här ger hon de bästa tipsen för att lyckas med bakningen.

My Feldt om...

Dessertmästarna 2015: 

Det är som ett svart hål i mitt liv..Jag är arg på mig själv att jag gjorde det men någon hade sagt att jag var fegis om jag inte ställde upp och ingen ska kalla mig fegis. Mamma höll på att dö och jag var gravid i femte månaden och låg och spydde i kulisserna. 

Jag vill inte tävla heller. Om jag förlorar blir jag missnöjd och om jag vinner är jag missnöjd för då tänker jag, var det ingen som gjorde bättre än det här skitet? Man stressar ihop någonting. Och om juryn säger det är dåligt? Det vet jag väl själv. Jag blev aggressiv på hela grejen. 


Livsstillsprogrammet Mys bröllop, där hon tillsammans med sin bror Putte skapade ett bröllop för sina vänner (sändes på Tv4 2018):  

Det är kul att göra tv. Jag älskar att göra Nyhetsmorgon och sånt. Men det är också skönt att säga, det var inte tillräckligt många som kollade på programmet. Det var inte en miljon och det räckte inte för en fortsättning. 


70 000 följare på Instagram:  

Om man har fått ett litet fönster ut i världen så ska man bruka det till något vettigt. Jag har inget behov av att ordbajsa eller lägga upp bara för att. Jag vill lägga upp saker som får folk att känna och saker som jag tycker är viktigt att prata om. 

Jag vill inte heller att man ska må dåligt av mitt konto, att man jämför sig. Jag tror det är jävligt destruktivt med sociala medier och det vill jag vara en motpol till. Det är så mycket fasader.  


Drivkraften: 

Jag tycker om att göra roliga grejer och jag vill göra allt fort. Om jag inte varit driven så hade jag svultet ihjäl som barn. Vi var sju syskon och mamma var dagmamma, det var som en ständigt underbemannad förskoleavdelning. Man var tvungen att ta för sig, annars var man rökt.  

Jag tror mamma hade en massa drömmar som hon inte uppfyllde. Hon var snarare lite negativ; nej My gör inte det, det ska man inte göra. 


Framtiden: 

Jag har tusen projekt på gång. Jag är impulsiv och kan inte hålla i pengar. När jag får några så tänker jag att det är lika bra att skänka det eller gör något av det. Jag har svårt för folk som bara snackar och inte agerar. 


Se även: Nisse Hellberg från bandet Wilmer X utsedd till årets skåning

Nisse Hellberg, 61, från Wilmer X har blivit utsedd till årets skåning 2020 av Kvällspostens läsare.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!