My, 41, blåst på 40 000 av kärleksbluffare

"RIKTIGA" DOKUMENT. My fick flera kopior på kvitton och dokument som verkade trovärdiga.
Foto: Stefan Lindblom / Helsingborgs-Bild

ÅSTORP. My Biyikliev, 41, från Åstorp trodde att hon hittat mannen i sitt liv och snart skulle de gifta sig. Men allt slutade i katastrof.

Nu är hon lurad på både kärleken och över 40 000 kronor.

- Jag är helt slut och kan inte betala min hyra och min telefonräkning, jag har varit så dum. Det är pinsamt, säger hon.

Bedragarna slår till på chattforum och dejtingsajter och bearbetar sina offer med smicker och lovsång alltmedan de iskallt lurar till sig kvinnans pengar. Det kan röra sig om miljonbelopp. Trots fler och fler uppmärksammade fall är mörkertalet kring romansbedrägerier stort.

- Många av de lurade kvinnorna skäms och polisanmäler inte, säger Anders Olofsson på nationella bedrägericenter.

Hade telefonkontakt

Via mobilappen Badoo blev My Biyikliev, 41, från Åstorp uppvaktad av den stilige mannen. Han utgav sig för att vara brittisk militär stationerad i Afghanistan. Deras kontakt blev snabbt alltmer intensiv och de började chatta via Facebook och prata i telefonen.

My Byikliev blev sakta men säkert förälskad i mannen, som kallade sig Richie, och han bedyrade sin kärlek för My. Efter ett tag föreslog han att han skulle hälsa på i Åstorp så att de kunde planera sin framtid ihop.

"Han var fantastisk"

Vid det laget var My säker på att Richie var mannen i hennes liv.

- Vi pratade om allt, han var så fantastisk. Han fick mig till och med att prova bröllopsklänning och skicka bilder till honom, jag var så blåögd, säger My till Kvällsposten.

Till en början trodde hon på sin nyfunna väns historier om livet som soldat på Camp bastion i Afghanistan. My fick även ta del av privata fakta om Richies familj i England såväl som flera fotografier och kontoutdrag från hans välfyllda bankkonto, allt för att hon skulle känna sig trygg gällande deras framtid tillsammans.

Det enda problemet var att Richie inte kunde komma åt sina bankkonton från militäranläggningen och det var då han började be My att föra över pengar som skulle täcka en rad omkostnader för att ta sig till Sverige. Totalt landade summan på runt 40 000 kronor.

Hittade en liknande historia

Det var först när Richie hävdade att han skulle tvingas resa till Sudan och behövde mer pengar som My fick nog.

- Då började jag ana ugglor i mossen. Jag googlade Camp bastion och hittade en historia om en kvinna som blivit lurad på pengar på exakt samma sätt, berättar hon.

Har fortfarande kontakt

My har fortfarande kontakt med Richie men har polisanmält händelsen. Hon mår psykiskt mycket dåligt och är för tillfället sjukskriven.

My Biyikliev är inte ensam om att ha blivit utsatt för romansbedrägeri, hundratals råkar ut för den nya typen av "Nigeriabrev" varje år, menar Anders Olofsson på nationella bedrägericenter.

- Många gånger blir de av med mycket pengar, upp till miljonbelopp. Det är en personlig tragedi, ekonomin kan bli förstörd för livet. De finns de som tar lån och säljer lägenheter, säger han till Kvällsposten.

Väldigt svårt att klara upp

Chansen att få tillbaka pengarna är minimal, i stort sett inte ett enda fall klaras upp. Så fort pengarna försvinner till länder i Afrika där korruption förekommer är det svårt, menar Anders Olofsson.

För Mys del är det inte pengaförlusten som är det värsta.

- Det är att jag har blottat min själ, och att han fick mig att tro att jag var kär och skulle gifta mig. Det är så förnedrande, säger hon.

SÅ LURADE "RICHIE" MY STEG FÖR STEG

BAD OM 19 000 kr

Richie bad i ett första skede om 19 000 kronor som skulle täcka permissionsansökan från militäranläggningen samt flygbiljetter till Sverige. Han lovade att betala tillbaka allt när han kom till Sverige. My förde över summan via Western union. Pengarna går till någon i Grekland.

Krävde ytterligare 12 700 kr

När Richie ber om ytterligare 12 700 till för att täcka "skattekostnader" tvingas My be en vän om ett lån för att ha råd. De pengarna gick till Nigeria.

DROG SIG UR I SISTA STUND

I januari i år fick hon så beskedet att allt var klart och att Richie skulle landa på Kastrup den fjärde februari. Men några dagar innan han ska komma hör Richie av sig och berättar att han måste åka till Sudan, och att han behöver låna mer pengar. My är pank och vägrar föra över mer pengar.

HAR POLISANMÄLT

I början av februari gör My en polisanmälan. Richie fortsätter att höra av sig.

Polisen varnar: "För aldrig över pengar"

Dra öronen åt dig så fort personen utger sig för att vara en amerikansk eller brittisk officer.

Googla bilderna du får, det kan visa sig att de tillhör oskyldiga personer som blivit kapade eller rentav föreställer karaktärer ur en tv-serie.

Låt dig inte luras av att ni har haft kontakt under flera månader innan pengafrågan kommer upp, det är en medveten strategi.

Om pengar kommer på tal, är det en stor varningslampa.

Som anhörig till någon som drabbas, var uppmärksam och ställ frågor. Låna inte ut pengar!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!