Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

My, 26, blev tillsagd att lägga en filt över sig under amning

My Andersson anser att det är en självklarhet att amma offentligt.Foto: Privat
Nu hyllas hennes protest av hundratals personer på Facebook.Foto: Privat

Mamma My, 26, blir ofta ombedd att lägga en filt över sig när hon ammar.

Den här gången gjorde hon just det – lade en filt över.

Nu skrattar hundratals åt Mys kaxiga protest.

– Det måste bli socialt accepterat, säger hon.

My Andersson, 26, från Vellinge, är nybliven mamma till en två månaders bebis – och är det något hon tröttnat på är det kritiken mot att amma offentligt. I ett inlägg på Facebook berättar hon om folk som säger att hon borde skyla sig. Och hennes svar är klockrent.

– Det har varit så stora diskussioner om det här med offentlig amning. Då är det alltid någon som skriver att man ska lägga en filt över. Så då gjorde jag det, jag lade en filt över! De specificerade ju inte var, berättar mamman.

Mamman la filten över huvudet i stället för över bröstet.Foto: Privat

Med protesten vill hon påtala att ett kvinnobröst inte är något att höja på ögonbrynen åt.

– Jag tycker att det är så naturligt. Varför ska vi inte kunna amma var vi vill? Det behövs ju när barnet ammar. Det är vuxna som sexualiserar bröst, det handlar inte om barn, säger hon.

"Man behöver inte ta sig själv på för stort ansvar. Annars blir livet jobbigt", säger mamman om det humoristiska inlägget.Foto: Privat

Inte alltid varit självklart

Genast fick inlägget stort genomslag. Förutom de som skrattade åt Mys tilltag, väckte statusen stor debatt. Men mamman står fast vid att amning i det offentliga rummet inte är några konstigheter. 

– Vad vill folk helst ha? En skrikande bebis på en restaurang eller tyst och lugnt, säger hon.

Det har dock inte varit en självklarhet att amma bland folk.

– I början var det jobbigt att amma offentligt. Men man vänjer sig snabbt eftersom man lägger allt fokus på barnet. Det går före allt annat.

Nu vill mamman uppmana fler att inte känna sig tvungna att gå i väg för att amma, eller för den sakens skull skyla sig. 

– Det måste bli socialt accepterat. Folk får helt enkelt vänja sig. Alla arter ammar sina barn, så varför är det tabu när människor gör det? Det är inget konstigt, äckligt, eller fult. Det finaste man kan göra är att mata sitt barn, säger My.

 

LÄS MER: Luna ammar sina tre barn – och den äldste är 3 år