Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt muterat virus – oro inför vaccinet

Oron för mutationer – kan kringgå vaccin
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: EMIL HELMS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En muterad version av coronaviruset – en annan än den som sprids i Storbritannien – har upptäckts i över 1 600 fall i Danmark.

Nu uttrycker myndigheter oro över att vaccinet inte kommer att hjälpa mot viruset.

– Det finns oro för hur effektivt ett vaccin kommer att vara, säger Tyra Grove Krause på danska SSI.

En studie som Statens Serum Institut har gjort tittar närmare på den muterade form av coronavirus som upptäcktes första gången i Rumänien i maj.

Sedan dess har den även identifierats i en rad länder i Europa. Danmark har nu kunnat konstatera att viruset hittats i 1 624 prover från den 8 augusti till den 6 december.

Virusvarianten, som kallas N439K, är inte samma som den som härstammar från minkar eller den som nu sprids i Storbritannien – och som har fått bland andra Sverige att införa inreseförbud från landet.

Oklar effekt för vaccinet

Enligt studien tycks virusvarianten inte leda till allvarligare sjukdomssymptom, men Statens Serum Institut uttrycker oro för att den kan fortsätta spridas och att vaccinet kanske inte hjälper mot det.

– Det finns oro för hur effektivt ett vaccin kommer att vara mot N439K. Därför är det relevant att hålla ögonen på hur utbredd smittan med den här varianten är i Danmark och om den har nått särskilt sårbara grupper, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef för SSI, i ett pressmeddelande.

I rapporten står bland annat att ”varianten indikerar en nedsatt känslighet för neutraliserande antikroppar”.

”Det finns inte något som tyder på att denna varianten drabbat en specifik befolkningsgrupp eller att den är mer allvarlig än den generella bilden vi har för covid-19 i Danmark”, heter det i den danska rapporten.

Svenske professorn inte orolig

Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, säger sig dock inte vara särskilt bekymra, när det gäller mutationens motståndskraft mot vaccin.

– De utvalda vaccinen är sådana som man vet är stabila, även om viruset muterar på en punkt i ett äggviteämne kommer vaccinen ändå att fungera, eftersom de har så många andra attackpunkter, säger han till Dagens Nyheter.

– Man kan anta eller gissa, men det är först när man tittar på människor som fått vaccinet och exponerats för viruset som man vet säkert,


TV: Här stoppades danskar vid gränsen i morse