Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muterade minkviruset i Danmark: ”En gåta”

Danmark har nu beslutat att avliva alla minkar i landet i ett försök att stoppa smittan.
Ccovid-19-smitta från minkar kan spridas till människor på ett sådant muterat sätt att det kan utgöra ett hot mot kommande vaccinationer.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
14 miljoner minkar ska avlivas i Danmark.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
12 danska har smittats av det muterade viruset som är anledningen till massavlivningen av minkar.
Foto: HENNING BAGGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det nya muterade coronaviruset har spridits från minkar till människor i Danmark. Flera personer har smittats och flera kommuner har stängts ner. 

– Det är lite av en gåta för oss, säger epidemiologen Kåre Mølbak.

Nu kommer också uppgifter om att det muterade viruset spridits utomlands.  

Under veckan har det framkommit att covid-19-smitta från minkar kan spridas till människor på ett sådant muterat sätt att det kan utgöra ett hot mot kommande vaccinationer.

Upptäckten har lett till kraftiga åtgärder i Danmark. 14 miljoner minkar ska avlivas – och sju kommuner i norra delen av Jylland drabbas av en stenhård nedstängning när allt görs för att begränsa den minkrelaterade coronasmittan.

Alla restauranger stängs. Alla medborgare uppmanas att inte lämna sin egen kommun. Kultur- och fritidssektorn – inklusive inomhusidrotten – stängs ner.

– Detta är en rejäl nedstängning. En tung dag för dem som bor i de här kommunerna. Situationen är mycket allvarlig och världens ögon riktas mot oss, sa Danmarks statsminister Mette Frederiksen under torsdagen. 

Under en presskonferens berättade Danmarks statsminister Mette Frederiksen om de nya hårda restriktionerna på grund av det muterade viruset.
Foto: PHILIP DAVALI / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det är väldigt bekymrande”

Redan har elva personer i Danmark smittats med det muterade viruset som kallas för ”Kluster 5”. Samtliga bor i någon av de sju kommunerna där smittan har upptäckts. 

Enligt Hans Jørn Kolmos, som är professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet har det muterade minkviruset redan hunnit sprida sig ännu längre bort från norra Jylland. 

I en intervju med den danska tidningen Politiken hävdar han att en muterad variant av viruset upptäckts på Bornholm redan i somras. Det ska också ha hittats på en eller flera personer i Kroatien, enligt en rapport som SSI och Köpenhamns universitet skickade till livsmedelsverket i september.

– Det är väldigt bekymrande, men det kan inte komma som en överraskning för någon. Det har närmast stått en vidöppen dörr, genom vilken personer har flugit in från Östeuropa till de danska minkfarmarna och tillbaka igen, säger Hans Jørn Kolmos till Politiken, enligt Omni.

Arbetet med att avliva 14 miljoner minkar i Danmark pågår för fullt.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ingen mutering i Sverige

Danmark är världens största exportör av minkpäls med cirka 1 100 uppfödare. Sverige har jämförelsevis bara ett 40-tal. 

Men även i Sverige finns coronaviruset på minkfarmar. Tio uppfödare är drabbade. Dock ”bara” av det vanliga viruset.

– Vi har inte sett den muteringen av virus i Sverige, som man har sett i Danmark, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

För att försöka få kontroll uppmanas nu alla medborgare i de sju kommunerna på norra Jylland att testa sig. Om någon bär på den muterade versionen av viruset måste det upptäckas. 

– Vi hoppas att ”Kluster 5” inte existerar längre. Men vi inte om det är så. Därför är det viktigt att vi ökar testningstakten, säger Kåre Mølbak på SSI. 

Tidigare under fredagen rapporterade danska myndigheter att ett fall av ”Kluster 5” upptäckts på ett äldreboende i Själland, flera hundra kilometer bort från norra Jylland. Senare under dagen meddelade myndigheterna att det provsvaret inte stämde. 

– Det har inte upptäckts Kluster 5 på andra platser än på fem minkfarmar, sa Thyra Grove Krause under en pressträff på fredagen. 

Karin Tegmark Wisell om danska mutationen

Sprids från minkar till människor – Karin Tegmark Wisell: ”Bra att man har ögonen på djuren”.

TV: Sydsvenskar om coronaviruset

Skåne har infört nya, hårdare, restriktioner med anledning av spridningen av coronaviruset.