Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mutationen sprider sig – nya rekommendationer

Professor om att ytterligare en ny variant av den brittiska mutationen nu uppstått.
Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland
Foto: Region Halland
Alla nya positiva tester från Halland ska skickas till Tyskland. Arkivbild.
Foto: JAN SCHEUNERT / STELLA PICTURES/DDP IMAGES JAN SCHEUNERT

Region Halland går ut med nya rekommendationer för testning av covid-19 efter att antalet nya fall av muterat virus har ökat kraftigt.

Hittills har 13 fall av mutationen konstaterats – och nu skickas tester till Tyskland för att söka efter mutationer.

En kraftig ökning av antalet coronfall har också drabbat Skellefteå och södra Lappland. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Under förra veckan upptäcktes åtta nya fall i Halland av den muterade virusvarianten från Storbritannien. Totalt har 13 fall konstaterats i regionen.

Runtom i landet har omkring tio procent av de bekräftade coronafallen konstaterats vara det muterade viruset. 

I Halland pågår nu en stor kartläggning för att få fram siffrorna för exakt hur många fall det rör sig om, rapporterar Hallands Nyheter. De kommande tre veckorna kommer alla positiva självtest att skickas till Tyskland för att söka efter mutationer.

– Vi genomför också stickprovskontroller på alla tester som sker i våra egna laboratorier och i de fall det har uppstått ett större utbrott på något ställe, säger Maria Ryberg Mo, smittskyddsläkare i Halland, till Hallands Nyheter.

Kartlägger virusen

Region Skånes labb kommer att inleda helgenomsekvensering av coronavirus i positiva provsvar nästa vecka.

Det görs för att kartlägga vilka virusvarianter som faktiskt finns i omlopp. 

– Utmaningen är att på relativt kort tid bygga upp tillräcklig analyskapacitet. Det finns ett stort behov av typning. Förutom en bred kartläggning av vilka varianter som cirkulerar, förväntar vi oss också mer specifika frågeställningar, säger Sofia Gruvberger Saal, sektionschef vid CMD, Centrum för molekylär diagnostik, i ett pressmeddelande. 

”Kan leda till en tredje våg”

Ökningen av antalet fall av det muterade viruset har nu fått regionen att gå ut med en ny rekommendation när det kommer till provtagning.

Det handlar om att personer som delar hushåll med en smittad person ska provta sig fem dagar efter att den smittade personen gjort sitt prov – undantaget barn under 16 år. 

– Vi tror inte att vi kommer kunna radera ut den här virusvarianten. När vi hittar stammar som är mer aggressiva och smittsamma är det rimligt att anta att det kan leda till en tredje våg. Det här är mer ett försök att bromsa in den, säger Maria Ryberg Mo till Hallands Nyheter.

Andra regioner drabbade

Det nya rådet väntas ge en ökning av antal personer som testar sig, men Region Halland har beredskapen som krävs för att hantera det, enligt smittskyddsläkaren.

En kraftig ökning av antalet coronafall har också drabbat Skellefteå och södra Lappland. Antalet bekräftade fall i Västerbotten har nästan fördubblats på en vecka.

– Vi ser också en ökning av den brittiska virusvarianten, just nu har fler än 30 personer mutationen och ytterligare analyser pågår, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten, i ett pressmeddelande.

Regionerna har tvingats slänga tusentals vaccindoser

”Det är tråkigt att vaccin går till spillo”.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!