Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muslimska stödet till judiska församlingen

Muslimen Salahuddin Barakat uppvaktade rabbinen Shneur Kesselman med blommor för att visa sitt stöd efter de antisemitiska trakasserierna i Malmö.
Foto: Privat
"Till rabbin Shneur Kesselman, judiska församlingen i Malmö och alla Malmös judar. Malmö är inte helt utan er!", står det på kortet i blombuketten.

Ledande muslimer uppvaktade på fredagen den judiska församlingen i Malmö med blommor.

De ville uttala sitt stöd efter att SVT:s "Uppdrag granskning" belyst antisemitiska trakasserier och visat att konflikten Israel och Palestina spelar stor roll.

– Malmö är inte helt utan er, hälsar Salahuddin Barakat från Islamakademin till judarna.

På torsdagen satte den judiska församlingen upp stängsel kring synagogan i centrala Malmö. Åtgärden kom efter en rad av antisemitiska incidenter på senare tid. Hot, förolämpningar, vandalism.

Och de muslimska företrädarna hymlar inte om vad det är som sker.

– Absolut handlar det om antisemitism. Och det är troligen ungdomar med muslimsk bakgrund som står bakom, säger Salahuddin Barakat.

– Att det finns en konflikt kring Palestina gör det inte rätt att agera som de har gjort.

Salahuddin Barakat säger även att han personligen blivit drabbad av samma sorts påhopp som den judiska församlingens rabbin Shneur Kesselman råkat ut för.

– Jag bär själv en religiöst präglad klädsel och blir ofta utsatt, tyvärr. Jag vet hur det känns och vill inte att någon annan ska behöva göra det.

– Judarna ska inte känna att de måste flytta från staden. De är en del av Malmös historia och kultur. Utan dem skulle inte Malmö vara Malmö längre, säger Salahuddin Barakat.

Därför bestämde sig Salahuddin Barakat och hans kollega Ibrahim Gicvan från Malmö Muslimska församling för att de ville göra något positivt. Så de köpte var sin blomsterbukett och åkte för att träffa Shneur Kesselman i synagogan.

I den ena buketten satte de ett kort med texten: "Till rabbin Shneur Kesselman, judiska församlingen i Malmö och alla Malmös judar. Malmö är inte helt utan er!"

– Jag uppfattade att Shneur Kesselman blev jätteglad att vi erbjöd honom vårt stöd, säger Salahuddin Barakat.

– Vi har bestämt att träffas längre fram och har redan bokat en tid. Jag hoppas vi kan förbättra judarnas situation i Malmö. Att arbeta för mångfald generellt gynnar alla – muslimer, judar, romer, afrikaner eller vad du vill.

Den judiska församlingens ordförande Jehoshua Kaufman är glad över initiativet.

– Det är jättebra att de vill hjälpa till och visa sitt stöd. Det är positivt, ett engagemang som betyder väldigt mycket, säger Jehoshua Kaufman.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!