Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Muslimska elever får eget bönerum i skolan

Lesseboskolan har infört ett bönerum för elever. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: Shutterstock
Bönerummet står i kontrovers med Skolverkets direktiv om att elever ska slippa bli påverkade av religion på skoltid.
Foto: Christer Wahlgren

Högstadieskolan Bikupan i Lessebo har ett bönerum för de muslimska eleverna.

Skolan tycker det är en självklarhet.

– De måste få känna att de ska få utöva sin religion i Sverige, säger Veronica Wilhelmsen, som är lärare för den internationella klassen på skolan, till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Enligt Skolverkets direktiv ska vara icke-konfessionell, det får inte förekomma några religiösa inslag i utbildningen. Anledningen är att elever inte ska behöva få någon religiös påverkan när de undervisas i skolan.

Men utanför är det helt okej, enligt Skolverket. Skolan i Lessebo har därför inrättat ett särskilt bönerum.

– Det är jätteviktigt, vi kallar det tråden mellan dig och Gud, säger en elev till Sveriges Radio Kronoberg.

"Under förutsättning att..."

Det här står i kontrast till de senaste årens diskussioner om vilken koppling skolan ska ha till kyrkan, och religion i största allmänhet. Flera skolor har valt att sluta ha avslutningar i kyrkan för att hålla religionen utanför.

Men enligt juristen Frida Ericmats Rutgersson på Skolverket bryter det nödvändigtvis inte mot några direktiv.

Under vissa förutsättningar är det okej att ha ett bönerum.

– Under förutsättning att det här rummet är något som eleverna tar ett eget initiativ till, det är öppet för alla och att skolan har en möjlighet att erbjuda ett sådant här rum under en rastaktivitet, säger Frida Ericmats Rutgersson till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Självklarhet

På skolan ser man däremot inte någon kontrovers. Enligt Veronica Wilhelmsson är det en självklarhet att inrätta ett bönerum.

Hon tror att det höjer skolnärvaron hos elever som har en muslimsk tro.

De måste få känna att de ska få utöva sin religion här i Sverige och på skolan, annars kan det lätt bli att de inte kommer till skolan, säger hon till radion.

Inga religiösa symboler"

Efter att Sveriges Radio P4 uppmärksammade bönerummet. Har Lessebo kommun gått ut med ett förtydligande på sin hemsida.

"För drygt två år sen beslutade rektor Bengt-Ove Eriksson att ett grupprum på högstadieskolan Bikupan i Lessebo skulle upplåtas under några raster per dag för de elever som önskar få tillgång till ett rum för bön eller andakt oavsett religionstillhörighet. Det är alltså inget nytt beslut. "

Kommunen berättar i pressmeddelandet eleverna enbart får använda rummet under sina raster och efter det att rektor fått vårdnadshavarnas godkännande. Rummet innehåller inga religiösa symboler eller religiösa texter. Pressmeddelandet går att läsa i sin helhet här.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!