Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musikvideo ska locka unga – till vårdyrket

Helsingborgs stad ska locka unga till vårdyrket med en ny musikvideo.
Foto: Skärmdump Youtube
Videon ska också visas hos syo-konsulenter.
Foto: Skärmdump Youtube
Att jobba inom vård- och omsorg kan vara en riktig fest, enligt musikvideon.
Foto: Skärmdump Youtube

"Such crazy days, you can laugh and play".

Det är ett av budskapen i Helsingborg stads nya musikvideo – som ska locka unga till vård- och omsorgsyrken.

– Vi vill visa saker som inte alla känner till om vård och omsorg, säger Thure Gunnarsson som är informationsansvarig på vård- och omsorgsförvaltningen.

Housemusik och dans.

Vård och omsorg.

Låter det som en lite oväntad kombination?

Det är i alla fall precis vad som erbjuds i en ny musikvideo från Helsingborgs stad.

För att locka fler unga till vård- och omsorgsyrkena har man storsatsat genom att spela in en musikvideo tillsammans med humorgruppen infallet.

"Are you up for some vård och omsorg? Probably you'll learn / Giving a hand gets you something in return" sjungs det bland annat i videon som till stora delar är inspelad ute i den dagliga verksamheten.

– Vi vill visa saker som inte alla känner till om vård och omsorg. Man känner inte till arbetsplatserna och arbetsuppgifterna, säger Thure Gunnarsson som är informationsansvarig på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg.

"Kommer behöva mer personal"

Med videon vill man jobba förebyggande för att få fler att intresse sig för yrket. Anledningen är att man är orolig för arbetsbrist framöver.

– Både vi och andra kommuner framöver kommer behöva mer personal. Det är många som ska gå i pension, fler blir äldre i samhället och man blir dessutom allt äldre och behöver mer hjälp, säger Thure Gunnarsson.

Han säger att videon inte i första hand är till för att bli en klickraket på nätet.

– Det är naturligtvis roligt om den blir det, men vi har inte gjort den för att den ska bli en viral succé utanför att syokonsulenter ska kunna använda den för att visa vård- och omsorgsyrket.

Den kommer också visas i klassrum och förhoppningen är att fler ska gå vidare och läsa mer om yrket.

Hur "houseigt" är vård- och omsorgsyrket?

– Det är som i alla jobb, vissa dagar är kanske lite gråare och tristare, vissa är lite mer glädje och roliga. Vi har lyft fram saker som vissa inte vet att de finns, säger Thure Gunnarsson.

Finns det en möjlighet att unga drar sig för yrket för att de förknippar det med låga löner snarare än att det inte verkar vara som en housevideo?

– Det är inte så att lönerna är sämre än i handels eller någon annanstans. Man har ju jobbat rätt mycket för att få upp lönerna på senare år, med tanke på att man bara har gymnasial utbildning som undersköterska är de nog inte så låga utan de är nog ungefär vad de flesta har i den nivån. Men det är ju en av de fördomarna i alla fall, att man tror att de ska vara väldigt lågt betalt, riktigt så är det inte.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!