Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Musikfestivalen som drivs helt av solenergi

Så påverkar förändringarna i klimatet jorden.
Peter Bengtsson, en av eldsjälarna bakom Fritt Spelrum. Foto: Privat
Fritt Spelrum arrangeras i det gamla stenbrottet utanför Krokås. Foto: Privat

En musikfestival som drivs helt på solcellsenergi – det är melodin för Fritt Spelrum som arrangerar Sveriges kanske första elfria festival.

– Det känns extra kul att det är i år när det är så mycket prat om hållbarhet och Greta Thunberg, säger Peter Bengtsson, festivalarrangör.

Ett konsertplats som naturen skapat kan man kalla scenen vid det gamla stenbrottet utanför Krokås.

På en klipphylla har kulturföreningen Fritt Spelrum fått dispens från länsstyrelsen att bygga en scen, vilket leder till en unik konsertupplevelse då artisterna uppträder med bergsväggen i ryggen och får en enastående akustik, berättar festivalarrangören Peter Bengtsson.

Sedan 2007 har festivalen Fritt Spelrum varit i gång, även om de tre första åren arrangerades inne i Sölvesborg under annat namn.

– År 2010 flyttade vi ut i naturen med festivalen. Jag är uppvuxen i Krokås och har känt till den här platsen sedan jag var barn, jag känner starkt för den, det är en magisk plats, säger Peter Bengtsson.

Drivs av solcellsenergi

Eftersom det inte finns el vid scenområdet har festivalen tidigare fått låna in en dieselgenerator – men i år blir det första gången som solenergi kommer användas, något även SVT Blekinge skrivit om.

– Vi har inte varit så jätteglada i den, den puttrar och låter samtidigt som det inte känns kul att använda diesel för att skapa el. Då kom vi i kontakt med en frekvent festivalbesökare som håller på med solcellsenergi via företaget SolarPolar. Han hjälpte till att sätta ihop en mobil anläggning på en släpkärra vi ska använda oss av, säger Peter Bengtsson.

Solcellsenergi laddar batterier på förhand och därför räcker det med att det är lite sol ute för att det ska hålla genom hela konserten.

– Men eftersom det är första året vi provar detta så kommer vi ha dieselgeneratorn på plats uti fall att det skulle behövas, säger Peter Bengtsson.

Med tanke på Greta Thunberg

Festivalen är väldigt glada över klimatlösningen med tanke på årets uppmärksamhet kring hållbarhet och Greta Thunberg. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Även cateringen kommer köra elfritt, sånär som på kylskåpet som kommer drivas av solcellerna.

– Det känns väldigt bra att vi har fått till detta, extra kul att det är i år när det är så mycket prat om hållbarhet och Greta Thunberg har fått mycket uppmärksamhet, man tar till sig det som Greta Thunberg dragit igång, säger Peter Bengtsson.

Sedan kulturföreningen byggde scenen år 2012 har allmänheten börjat använda den, vilket gläder Peter.

– Jag har sett folk ha picknick och göra yoga där. Till och med ett bröllop. Vi är väldigt sugna på att scenen ska användas mer än en gång om året men där har elen varit ett bekymmer. Nu hoppas vi att kunna komma på en lösning med solcellsenergi som även fungerar i andra sammanhang, säger Peter Bengtsson.

Publikrekord: 550

Eftersom scenen är väderberoende är det svårt att avgöra hur många besökare som kommer komma. 

– Publikrekordet var år 2012, då hade vi 550 betalande besökare och det var Janne Schaffer som var headline, precis som i år, säger Peter Bengtsson.

Varför ska man besöka festivalen?

– Det är väldigt god stämning och inte särskilt pretentiöst. Det är en naturupplevelse samtidigt som man får musiken. Sedan blir det inget bråk och så där eftersom vi inte serverar alkohol, det är en familjefest, säger Peter Bengtsson.

Om festivalen

Konserten är en endagsfestival med 7 framträden som hålls lördagen 27 juli i naturreservatet Spraglehall i utkanten av Krokås i Sölvesborg kommun. Om man kör till Listerlandet mot Hörvik kan man följa skyltarna till Fritt Spelrum.

 

Huvudartisterna är Janne Schaffer och Ola Aurell. 

 

Biljetter gick att förköpa till och med fredagen den 26 men kan också köpa på plats i den mån att det finns biljetter kvar, arrangörerna räknar med att de 700 biljetterna kommer räcka till alla som vill ha.

 

På plats finns bajamajor och försäljning av mat från glass- och sillabåten i Sölvesborg. Det är även okej att ta med egen mat och ha picknick.