Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Musik på toaletten gör nödiga modiga

En del skolungdomar vill inte gå på toaletten på hela dagen. Det tycker det är så genant att andra kan höra dem.Foto: ARKIV
Spellistor med musik från Spotify kanske skulle kunna lösa toaproblemen på skolorna, tror politiker i Lessebo.Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT
Skolklasserna skulle kunna turas om at välja toalettmusik.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Lessebo kommun i Småland diskuterar att satsa nära 100 000 kronor på att spela musik på högstadieskolans toaletter – för att dränka de naturliga ljuden.

– Jag kanske kan välja första låten. Då blir det 90-talsrock med Nirvana eller Pearl Jam, säger Angelica Karlsson (C), kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande.

Förra året lämnade Angelica Karlsson, 40, in en motion om toalettmusik till fullmäktige i Lessebo. Musiken skulle spelas på Lessebos enda högstadieskola, Bikupan, med omkring 300 elever. 

Tanken var enkel – många barn drar sig för att gå på toaletten i en miljö där andra kan höra precis vad det är som är på gång. I stället går de hela skoldagen och kniper ihop.

– Toabesök är bland det mest naturliga i världen. Ändå kan vi knappt ens prata om ämnet, säger hon.

– Det är synd att det är på det viset men alla känner så.

På väg att förverkligas

Angelica Karlsson hörde talas om en friskola i Tingsryds kommun som laborerade med idén om musik på toaletterna och tände till direkt.

Tillsammans med en partikollega motionerade hon om toamusik – och nu är det alltså redan på väg att förverkligas.

– Vi motionerade om att utreda möjligheten. Det har gått ganska fort, säger hon.

Enligt Smålandsposten, som flera gånger skrivit om toaprojektet i Lessebo, har Lessebo kommun nu tagit fram ett kostnadsförslag.

Egna listor på Spotify

Det skulle kosta 92 000 kronor för förstärkare och högtalare, plus 6000 per år för löpande kostnader – bland annat ett abonnemang på streamingtjänsten Spotify.

En tanke är att låta skoleleverna göra sina egna spellistor. Det kunde bli en lustfylld uppgift och klasserna skulle till exempel kunna turas om att välja musik.

Angelica Karlsson säger att om hon själv fick chansen att skapa en spellista så skulle nog inte ungarna gilla den.

– Då blir det bara 90-talsrock, Nirvana och Pearl Jam.