Museiföremål för över en halv miljon stulna

Tidigare – då var Leif Brosts hyllor, montrar och väggar fulla av bärnsten som han samlat in till sitt museum sedan 1969.
Foto: Rpnny Johanneson
Polisanmälan har inte resulterat i något annat än än en nedläggning.
Foto: Leif Brost
Nu är montrarna tömda och hyllorna rensade på bärnsten.
Foto: Leif Brost
Bärnstensmuseet i skånska Kämpinge ska byggas om.
Foto: Leif Brost

Vid ett inbrott på det privata Bärnstensmuseet i skånska Kämpinge har tjuvar stulit bärnsten till ett värde av minst en halv miljon kronor.

– Det är tråkigt. Vi har polisanmält men de la ner det direkt, säger museets ägare Leif Brost.

Inbrottet skedde natten mellan den 28 och 29 september. Tjuvarna tog sig in i museets lokaler genom att montera av ett litet fönster mot baksidan av huset och undvek på så sätt ljussensorer och larm vid dörrarna.

Väl inne i museet plockade de åt sig alla föremål av bärnsten som skulle kunna ha ett försäljningsvärde. Föremålen är minst 20 år gamla. De undvek att gå in i den larmade museishopen och tog heller inga antikviteter.

Plockat det mesta själv

– Vi har haft museet öppet sedan 1969 och det mesta är bärnsten som jag har plockat på stranden. En liten del har jag köpt men till priser som då låg mycket långt under vad bärnsten värderas till i dag, säger Leif Brost.

Han pekar på flera tillfällen på senare tid då bärnsten saluförts till mycket höga priser – en stor bärnsten på cirka 600–700 gram fanns i september till försäljning i en affär i Stockholm med en prislapp på 1,58 miljoner kronor.

I butiker i Stockholm och Köpenhamn, med speciell inriktning på turister från Kina, kan bärnsten kosta upp till 800 kronor per gram.

– Bärnsten är lätt att sälja i dag. Rika kineser och araber är beredda att betala fantasipriser, säger Leif Brost.

Ska varna kollegerna

Bilder på de mest värdefulla föremålen som stals i Kämpinge ska läggas upp på museets hemsida så att eventuella köpare kan bli uppmärksamma på att det är stöldgods.

Kolleger i branschen ska få mejl med information om stölden och en varning om den ökade efterfrågan på bärnsten. Museet i Kämpinge är nu stängt tills vidare för ombyggnad och förbättrad säkerhet.

– Vi har fem kameror men behöver nog ha tio. Och vi behöver bättre utomhusbelysning. Men det vill nog inte grannarna, säger Leif Brost.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!