Munskyddet höll på att ta livet av taxen Ludvig

Veterinären varnar för potentiella dödsfällan: ”Håll nu koll”.
I Danmark är det krav på munskydd i flera olika sammanhang, bland annat när man åker kollektivt eller när man handlar mat.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Danmark har man stora problem med att munskydd slängs på marken när de använts.
Foto: Axel Bueckert / Colourbox
När Ludvig röntgades upptäcktes munskyddet inne i buken.
Foto: Dyreklinikken Rungstedvej

Någon hade slängt ett munskydd på marken. 

Det höll på att kosta den nioåriga taxen Ludvig livet. 

– Jag har varit veterinär i 30 år och har aldrig tidigare fått ta bort någon som satt fast så hårt, säger veterinären Carsten Holm Petersen. 

I Danmark används munskydd flitigt som ett vapen i kampen mot spridningen av coronaviruset. 

Redan i augusti infördes krav på munskydd i kollektivtrafiken. Nu gäller samma sak i matbutiker, restauranger och i stort sett alla andra platser i samhället där människor möts. 

Detta har dock medfört ett problem. Över hela landet slängs munskydd på marken. Många stör sig på att det ser skräpigt ut men för nioåriga taxen Ludvig kunde det medfört betydligt värre konsekvenser. 

Det var efter en promenad inne i Hørsholm som Ludvig började må riktigt dåligt. Enligt ägaren hade han nafsat åt sig något nedanför en papperskorg, men det gick så fort så han såg inte vad det var för något.

Det slängda munskyddet på marken höll på att kosta taxen Ludvig, 9, livet.
Foto: Dyreklinikken Rungstedvej

En tuff operation

När Ludvig kom hem började han kräkas och mådde allmänt dåligt. Det blev transport till veterinären med ilfart och där togs det blodprover som bland annat visade höga levervärden. Vid röntgen upptäcktes att han hade metall i buken. 

– Med så höga värden och metall i buken är det ett måste med operation så fort som möjligt, säger Carsten Holm Petersen till TV2, som skrev som saken först. 

Det blev en tuff operation för lilla Ludvig. Carsten Holm Petersen och hans kolleger fick kämpa länge för att få ut munskyddet. Det satt fast stenhårt och dess uppsugande förmågor orsakade stora skador på slemhinnorna på insidan av tarmen.  

Om de inte fått bort munskyddet hade Ludvig dött. Nu har Carsten Holm Petersens veterinärklinik delat med sig av hans berättelse på Facebook för att uppmärksamma människor på vad som kan hände med de munskydd som slängs på marken och varna för konsekvenserna. 

”Det är väldigt enkelt, håll nu koll på var de munskydd ni slänger hamnar”, står det i inlägget. 

Här är munskyddet som veterinärerna fick ut ur Ludvigs mage.
Foto: Dyreklinikken Rungstedvej

”Jag blir så arg”

Inlägget sprids snabbt och flera hundra har kommenterat. Carsten Holm Petersen förklarar varför han vill dela med sig: 

– Jag blir så arg och tycker det är viktigt att sätta ett ansikte på det stora problem vi har just nu. Det ligger ju munskydd överallt. Det här samhällsansvaret vi alla har verkar inte gälla hanteringen av munskydd, det borde det verkligen göra.

Taxen Ludvig hade ett par tuffa veckor efter operationen, med flera återbesök hos veterinären. Nu mår han bra men nästa hund som råkar ut för samma sak kanske inte har samma förutsättningar, menar Carsten Holm Petersen i sitt inlägg: 

”Det är inte alla djur som har möjlighet att komma till veterinär, och det är inte alla djur som klarar av en så intensiv behandling som den Ludvig fick utstå”. 

TV: Fler nyheter från Danmark

Prinsessan Athenas nya liv i Paris.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!