Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Munkens nya ilska: Anni-Frid svek mig

FÖRFALLET. Templet i Yangtorp har haft en oviss framtid under flera år. Under den tiden har det bara stått och förfallit. Det vill Marcus Bongart ändra på
Foto: Ronny Johannesson
Turerna på Yangtorp har de senaste åren varit många och långa. Anni-Frid Lyngstad, som genom åren sysslat med alternativa behandlingar, har med maken Henry Smith investerat över 40 miljoner kronor i projektet.
Foto: Alexander Donka
Munken Marcus Bongart ska nu återuppliva det gamla templet i Yangtorp.
Foto: Ronny Johannesson
Efter över ett år av hemlighetsmakeri och renovering av templet ska det nu erbjudas qigong-undervisning och kinesisk läkekonst.
Foto: Ronny Johannesson

Konkurs, förfall och återuppbyggelse.

Nu ska munken Marcus Bongart återuppliva det gamla templet i Yangtorp.

Men han känner sig fortfarande sviken av Anni-Frid Lyngstad (nu Reuss).

- Det är ömsesidigt mellan oss. Jag ville något gott, inte hon, säger han.

- Jag häpnar, det är fullkomligt vansinnigt. Anni-Frid ger sig in i projektet och lånar ut pengar och så säger han att hon inte vill något gott, säger Johan Schlasberg som är ombud för den berömda sångerskan.

Samtidigt åtalas Bongart för grovt bokföringsbrott.

Turerna på Yangtorp har de senaste åren varit många och långa. Anni-Frid Lyngstad, som genom åren sysslat med alternativa behandlingar, har med maken Henry Smith investerat över 40 miljoner kronor i projektet.

Gick i konkurs

Därefter gick bolaget som ägde Yangtorp i konkurs. Efter en tid när templet stått och förfallit köpte en stiftelse kontrollerad av Marcus Bongart upp templet igen.

Nu ska Bongart återigen sätta i gång verksamheten. Efter över ett år av hemlighetsmakeri och renovering av templet ska det nu erbjudas qigong-undervisning och kinesisk läkekonst.

- Det har varit min filosofi i över 30 år och det känns bra att dra i gång det igen. Det är ett mirakel att jag är tillbaka, säger han.

Templet ska ha precis samma utbud som det hade förra gången det hade i gång sin verksamhet. Behandling, terapi, kinesisk läkekonst och qigong.

- Vi kommer ha 35 dubbelrum, restaurangdel och ett stort område att vara på, säger Marcus Bongart.

Projektet startas den här gången utan hjälp från den före detta Abba-stjärnan Anni-Frid Lyngstad. Och sångerskan är inte nöjd över att Yangtorp startar upp igen.

- Anni-Frid Lyngstad har inte kommenterat det själv, men det är klart hon är ledsen och arg över det som hänt, säger Johan Schlasberg, ombud till Henry Smith och Anni-Frid Lyngstad.

"Konflikten förstörde"

Trots att det slutade riktigt illa för Yangtorp under den förra vevan är Marcus Bongart övertygad om att satsningen på Yangtorp inte kommer att gå samma öde till mötes.

- Vi var väldigt nära att lyckas förra gången. Då var det konflikten med henne som förstörde vår verksamhet, säger Marcus Bongart.

Och än har inte känslorna svalnat för hans före detta vän och Abba-stjärnan. Anni-Frid Lyngstad anklagade då Marcus Bongart för att ha lurat henne på pengar.

- Det är ömsesidigt mellan oss. Jag försökte göra något gott och inte hon.

- Jag vill inte göra något kommersiellt av det här, säger munken Marcus Bongart.

"Det är helt absurt"

Kvällsposten har sökt Anni-Frid Lyngstad för ett svar till kommentarerna utan framgång. Men Johan Schlasberg som är ombud för den berömda sångerskan slår tillbaka.

- Sa han verkligen det? Det är helt absurt. Jag häpnar, det är fullkomligt vansinnigt. Anni-Frid ger sig in i projektet och lånar ut pengar och så säger han att hon inte vill något gott, säger han.

Innan Yangtorp blev uppköpt stod templet och förföll utanför Hörby. Sammanlagt anmäldes 11 inbrott under tiden.

- Allt av värde som fanns här stals under inbrotten, säger Marcus Bongart.

Köpte upp templet

När ingen annan ville köpa Yangtorp och det gick så långt att stället nästan var ett rivningsobjekt bestämde sig Marcus Bongart för att köpa upp Yangtorp. Enligt uppgifter till Kvällsposten betalade stiftelsen fem miljoner kronor för att återköpa templet.

- Efter att bolaget gick i konkurs åkte jag runt i Europa för att undervisa och leta nya vänner som kunde hjälpa mig, säger munken.

Okända investerare

Och hjälp fick han. Ett okänt antal investerare har återigen pumpat in pengar i templet. Marcus Bongart vill varken kommentera hur mycket det kostat att rusta upp templet eller vilka som är finansiärerna.

Bongarts nya tempel har fått en rejäl ansiktslyftning - trots att det fortfarande är en byggarbetsplats. Och han är positiv till framtiden.

- Ingenting är omöjligt, säger han.

Står åtalad

Flera miljoner kronor är investerade i Marcus Bongarts drömprojekt i Yangtorp.

Samtidigt åtalas Bongart för grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll. Åklagaren kräver 200 000 kronor av företaget och ett näringsförbud för Marcus Bongart på tre år.

Åtalet gäller under tidsperioden 2 juli 2010-augusti 2011 för Yangtorp Restaurang AB. Där utgjorde Marcus Bongart bolagets styrelse och var dess formella företrädare. Enligt åtalet har han inte bokfört utbetalda löner och lönekostnader.

- Det vet jag ingenting om, jag har inte hört något om ett åtal, säger Marcus Bongart.

Marcus Bongart har förhörts om brotten men nekar till alla anklagelser.

HÄR ÄR TURERNA KRINGLYXTEMPLET YANGTORP

1990: Marcus Bongart köper Yangtorp och börjar med kinesisk medicin på plats. Abba-Frida, alltså Anni-Frid Reuss, tar kontakt med Marcus Bongart och undervisas av honom.

1999: Abba-Fridas före detta man går bort i cancer. Sångerskan börjar pumpa in pengar i verksamheten.

2008: Anni-Frid Reuss träffar Henry Smith och paret investerar sammanlagt 46,2 miljoner kronor.

2010: Paret försöker stämma Bongart på pengarna och hävdar att det är ett lån. Marcus Bongart ser det som en gåva.

2010: Marcus Bongart vinner rättegången.

2011: Bongarts företag går i konkurs.

2012: Henry Smith överväger att förvärva Yangtorp, men tappar intresset.

2013: Bongart köper Yangtorp igen för fem miljoner kronor genom bolaget Yangtorp Service AB.

2014: Bongart ska starta verksamheten igen.

ANNI-FRID REUSS

Tidigare medlem Abba, hette då Lyngstad i efternamn och kallades "Abba-Frida".

Sambo med Henry Smith.

Bor i Schweiz och har en förmögenhet på två miljarder.

Henry Smith:

Adelsman och affärsman tillhörande engelska familjen Smith, som grundande kioskkedjan WH Smith.

Sambo med Anni-Frid Reuss i Schweiz.

MARCUS BONGART

Född & uppvuxen i Polen

Köpte 1990 Jönstorp skola och döpte om den till Yangtorp

Undervisade Anni-Frid i Qigong (och är lärare i det)