Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mumie i Lund ligger inte ensam i kistan

Under fredagen visades mumien, biskop Peder Winstrup, upp för press och media i Lund.
Foto: Ola Torkelsson / TT Nyhetsbyrån
Per Karsten, chef för Historiska museet i Lund presenterade resultaten av olika undersökningar. På bilden samtalar han med biskop Johan Tyberg.
Foto: Ola Torkelsson / TT Nyhetsbyrån
Biskop Peder Winstrup var biskop i Lund 1638–1679, först dansk och sedan svensk.
Foto: Ola Torkelsson / TT Nyhetsbyrån

Två häpnadsväckande fynd har gjorts efter att de första analyserna av den mumifierade biskopen Peder Winstrup i Lund nu är klara: biskopens organ är intakta efter 350 år – och biskopen har haft sällskap i graven.

Det var i september förra året som ett gäng forskare i Lund lyfte på locket till kistan där biskop Peder Winstrup (1605-1679) legat begravd i över 300 år.

Nu har svaren på de första analyserna kommit – och fynden är häpnadsväckande.

– Det är två sensationella fynd. Det första är att det av CT-skanningen av biskopens kropp, som gjordes i december, framgår att hans inre organ är bevarade. Det kom som en fullständig överraskning, säger Per Karsten, chef för Historiska museet i Lund.

"Fullständigt unikt"

Normalt balsamerades kropparna på den här tiden, en procedur som innebär att man tömmer kroppen på blod och inre organ. Men så har alltså inte gjorts i fallet med Peder Winstrup.

– Det innebär att det finns en enorm informationspotential bevarad i hans kropp. Nu har läkarna gjort en preliminär sjukjournal för Peder Winstrup kan man säga.

Enligt läkarnas utlåtande hade Peder Winstrup en kämpig sista tid i livet innan han avled 1679, nästan 75 år gammal.

– Han hade väldiga ledförslitningar, gallblåsan var full av gallstenar, han hade gikt, plackbildning och åderförkalkningar. Han hade också en sjukdom där kotorna börjat växa ihop. Dessutom hade han intorkad vätska i både bihålor och lungor, vilket tyder på att han sista tiden kippat efter luft och haft det kämpigt, säger Per Karsten.

– Hans kropp representerar hela 1600-talet kan man säga, vilket gör honom till ett fullständigt unikt medicinhistoriskt arkiv.

Biskopen inte ensam

Den andra stora överraskningen fick forskarna när de via CT-skanningen lade märke till att Winstrup inte var ensam i sin kista.

– Han har en följeslagare i form av ett litet foster i femte, sjätte fostermånaden, väl inlindat i ett tygstycke och väl undangömt i kistan.

Nu ska man göra DNA-analyser för att ta reda på om det finns något släktband mellan Winstrup och fostret.

– Men det kan ju lika gärna vara någon i biskopens hushåll som passat på att lägga ner det här lilla barnet. På den tiden döptes inte missfall utan blev osaliga andra. Ett sätt att lösa det var att gömma undan dem på kyrkogården eller på andra heliga ställen för att de skulle få Guds nåd.

Peder Winstrup låg på en bädd av malörtstänger. I kistan fanns också en madrass av olika växter – som humle och enbär. Forskarna tror att växterna har haft en konserverande och antiseptisk påverkan.

– Han är en naturligt lufttorkad biskop. Det kom som en överraskning att en naturlig mumifieringsprocess kan producera en så otroligt välbevarad kropp.

Övertalade kungen

Peder Winstrup var en sällsynt aktiv person som hann med mycket i sitt liv. 1638 tillträdde han som biskop i Lund, och när Skåne sedermera blev svenskt behöll han sin titel. Han var också professor i fysik och filosofi, entreprenör, arkitekt, boktryckare, papperstillverkare och Lunds första turistguide. Dessutom var det han som såg till att Lund fick ett universitet.

– Han övertalade den svenske kungen 1658 att starta ett universitet i Lund. Jag brukar säga att det är tack vare Winstrup som jag har arbete i dag, säger Per Karsten.

Under året ska analyserna av kroppen fortsätta. Forskarna har nyligen fått 3,3 miljoner kronor från Craafordska stiftelsen för att fortsätta sina efterforskningar.

Kroppen ska sedan återbärgas till Domkyrkan. Tidigare planerade man att begrava biskopen på Norra kyrkogården i Lund, men de nya fynden har gjort att Domkyrkorådet nu tänkt om och försöker hitta en lösning så att kroppen kan finnas kvar i Domkyrkan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!