Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Multisjuka Ulrika, 42, förlorar all hjälp – i natt

Hjälplös efter tolvslaget. Försäkringskassan har beslutat att dra in all hjälp till multisjuka Ulrika Björkén från och med 1 januari. "Jag har panik. Det är en mardröm som väntar mig", säger Ulrika, påtagligt uppgiven.
Foto: Ulf Ryd
Nödlösning. Just nu bor Ulrika Björkén hemma hos mamma Lena och pappa Bengt Olsson som en tillfällig nödlösning.
Foto: Ulf Ryd

Under de senaste fem åren har multisjuka Ulrika Björkén från Malmö haft assistans 23 timmar om dygnet.

För knappt två veckor sedan fick hon ett brev från Försäkringskassan. Där meddelade man att hon från och med 1 januari inte har rätt till någon hjälp överhuvudtaget.

- Det känns som jag vill somna och inte vakna igen, säger Ulrika Björkén till Kvällsposten.

Ulrika Björkén, 42, är stelopererad i nacke och rygg och har diagnosen Addisons sjukdom, därtill lider hon av extrema nervsmärtor, vilket gör att hon till stor del förpassad till sängläge. Hon har svårt att röra sig och kan inte stiga upp ur sängen utan hjälp, än mindre gå på toaletten eller klä på sig.

- Jag har panik. Det är en mardröm som väntar mig, säger Ulrika, påtagligt uppgiven.

Ett år sedan omprövning

Det började med en cykelolycka för 21 år sen då Ulrika skadades allvarligt efter att slagit huvudet i en trottoarkant. Två år senare skadades nacken och ryggraden i en skidolycka. På grund av ytterligare fallskador i vuxen ålder slutade det så illa att nacken lossnade och Ulrika tvingades genomgå en steloperation.

Det var för ett år sen som Försäkringskassan inledde den omprövning av assistansersättning som görs vartannat år. Ulrika har tidigare fastställts tillhöra personkrets tre, vilken omfattar personer som lider av varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som orsakar betydande svårigheter i vardagen och därmed är i omfattande behov av stöd och service. Efter omprövningen beslutade man dock att Ulrika inte längre skulle räknas till den kategorin.

- Det kom hem två personer till mig som frågade hur jag mådde och jag förklarade att jag snarare mådde sämre än tidigare och fortfarande var i behov av hjälp. En av dem frågade mig om jag kunde tänka mig att ha blöjor att bajsa och kissa i. Det går inte att beskriva i ord hur kränkande det kändes, säger hon till Kvällsposten.

"En besvärlig förändring"

En månad senare fick Ulrika beskedet att man beslutat att dra in assistansersättningen.

- Jag blev helt chockad. Det stod inte nånstans på vilket sätt de ansåg att jag hade blivit bättre, eller vem som kommit fram till det, säger hon och tillägger att hon skickat in otalet läkarintyg som visar att skadorna är bestående.

Ingvar Stevensson, områdeschef på Försäkringskassan i Malmö menar att Ulrikas besvär inte längre är av den karaktär så att hon kan omfattas av personkrets tre:

- Hon har genomgått behandlingar och operationer, det är inte så att vi ifrågasätter hennes värkproblematik men vår utredning visar att hon inte har de betydande svårigheterna som krävs för att vara i behov av assistansersättning. Vi har stor respekt för att det är en besvärlig förändring. Hon kan få hjälp av kommunen, säger han.

Låg nedkissad i fem timmar

Det kommunen nu kan erbjuda Ulrika är hemtjänst, men det menar hon inte är tillräckligt då det är fråga om punktinsatser.

- Att ligga i en säng och inte komma upp och känna hur man bajsar på sig och ligga i det och samtidigt försöka känna att livet är värt att leva. Det är total psykisk nedbrytning.

Vid ett tillfälle när Ulrika hade hemtjänst tidigare fick hon efter att ha ramlat ligga nedkissad och vänta på hjälp i fem timmar, berättar hon.

"Hur länge överlever jag?"

Nu bor Ulrika hos sina föräldrar som en tillfällig nödlösning. Som ett sista desperat försök kommer hon att överklaga Försäkringskassans beslut hos Förvaltningsrätten. Men fram till att hon får ett nytt beslut står Ulrika från och med tolvslaget på nyårsafton utan hjälp.

- Om jag åker hem och lägger mig i sängen första januari, vad händer då? Hur kommer jag upp ur sängen? Hur ska jag få mina mediciner? Hur ska gå på toaletten? Hur länge överlever jag? frågar hon sig.

Ingvar Stevensson på Försäkringskassan i Malmö vill inte uttala sig om chanserna för Ulrika att via en överklagan återfå rätten till assistansersättning:

- Om man känner att ett beslut är felaktigt så finns det anledning att överklaga.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!