Hjälplös efter tolvslaget. Försäkringskassan har beslutat att dra in all hjälp till multisjuka Ulrika Björkén från och med 1 januari. "Jag har panik. Det är en mardröm som väntar mig", säger Ulrika, påtagligt uppgiven. Foto: Ulf RydHjälplös efter tolvslaget. Försäkringskassan har beslutat att dra in all hjälp till multisjuka Ulrika Björkén från och med 1 januari. "Jag har panik. Det är en mardröm som väntar mig", säger Ulrika, påtagligt uppgiven. Foto: Ulf Ryd
Hjälplös efter tolvslaget. Försäkringskassan har beslutat att dra in all hjälp till multisjuka Ulrika Björkén från och med 1 januari. "Jag har panik. Det är en mardröm som väntar mig", säger Ulrika, påtagligt uppgiven. Foto: Ulf Ryd
Nödlösning. Just nu bor Ulrika Björkén hemma hos mamma Lena och pappa Bengt Olsson som en tillfällig nödlösning. Foto: Ulf RydNödlösning. Just nu bor Ulrika Björkén hemma hos mamma Lena och pappa Bengt Olsson som en tillfällig nödlösning. Foto: Ulf Ryd
Nödlösning. Just nu bor Ulrika Björkén hemma hos mamma Lena och pappa Bengt Olsson som en tillfällig nödlösning. Foto: Ulf Ryd

Multisjuka Ulrika, 42, förlorar all hjälp – i natt

Publicerad

Under de senaste fem åren har multisjuka Ulrika Björkén från Malmö haft assistans 23 timmar om dygnet.

För knappt två veckor sedan fick hon ett brev från Försäkringskassan. Där meddelade man att hon från och med 1 januari inte har rätt till någon hjälp överhuvudtaget.

- Det känns som jag vill somna och inte vakna igen, säger Ulrika Björkén till Kvällsposten.

Ulrika Björkén, 42, är stelopererad i nacke och rygg och har diagnosen Addisons sjukdom, därtill lider hon av extrema nervsmärtor, vilket gör att hon till stor del förpassad till sängläge. Hon har svårt att röra sig och kan inte stiga upp ur sängen utan hjälp, än mindre gå på toaletten eller klä på sig.

- Jag har panik. Det är en mardröm som väntar mig, säger Ulrika, påtagligt uppgiven.

Ett år sedan omprövning

Det började med en cykelolycka för 21 år sen då Ulrika skadades allvarligt efter att slagit huvudet i en trottoarkant. Två år senare skadades nacken och ryggraden i en skidolycka. På grund av ytterligare fallskador i vuxen ålder slutade det så illa att nacken lossnade och Ulrika tvingades genomgå en steloperation.

Det var för ett år sen som Försäkringskassan inledde den omprövning av assistansersättning som görs vartannat år. Ulrika har tidigare fastställts tillhöra personkrets tre, vilken omfattar personer som lider av varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som orsakar betydande svårigheter i vardagen och därmed är i omfattande behov av stöd och service. Efter omprövningen beslutade man dock att Ulrika inte längre skulle räknas till den kategorin.

- Det kom hem två personer till mig som frågade hur jag mådde och jag förklarade att jag snarare mådde sämre än tidigare och fortfarande var i behov av hjälp. En av dem frågade mig om jag kunde tänka mig att ha blöjor att bajsa och kissa i. Det går inte att beskriva i ord hur kränkande det kändes, säger hon till Kvällsposten.

"En besvärlig förändring"

En månad senare fick Ulrika beskedet att man beslutat att dra in assistansersättningen.

- Jag blev helt chockad. Det stod inte nånstans på vilket sätt de ansåg att jag hade blivit bättre, eller vem som kommit fram till det, säger hon och tillägger att hon skickat in otalet läkarintyg som visar att skadorna är bestående.

Ingvar Stevensson, områdeschef på Försäkringskassan i Malmö menar att Ulrikas besvär inte längre är av den karaktär så att hon kan omfattas av personkrets tre:

- Hon har genomgått behandlingar och operationer, det är inte så att vi ifrågasätter hennes värkproblematik men vår utredning visar att hon inte har de betydande svårigheterna som krävs för att vara i behov av assistansersättning. Vi har stor respekt för att det är en besvärlig förändring. Hon kan få hjälp av kommunen, säger han.

Låg nedkissad i fem timmar

Det kommunen nu kan erbjuda Ulrika är hemtjänst, men det menar hon inte är tillräckligt då det är fråga om punktinsatser.

- Att ligga i en säng och inte komma upp och känna hur man bajsar på sig och ligga i det och samtidigt försöka känna att livet är värt att leva. Det är total psykisk nedbrytning.

Vid ett tillfälle när Ulrika hade hemtjänst tidigare fick hon efter att ha ramlat ligga nedkissad och vänta på hjälp i fem timmar, berättar hon.

"Hur länge överlever jag?"

Nu bor Ulrika hos sina föräldrar som en tillfällig nödlösning. Som ett sista desperat försök kommer hon att överklaga Försäkringskassans beslut hos Förvaltningsrätten. Men fram till att hon får ett nytt beslut står Ulrika från och med tolvslaget på nyårsafton utan hjälp.

- Om jag åker hem och lägger mig i sängen första januari, vad händer då? Hur kommer jag upp ur sängen? Hur ska jag få mina mediciner? Hur ska gå på toaletten? Hur länge överlever jag? frågar hon sig.

Ingvar Stevensson på Försäkringskassan i Malmö vill inte uttala sig om chanserna för Ulrika att via en överklagan återfå rätten till assistansersättning:

- Om man känner att ett beslut är felaktigt så finns det anledning att överklaga.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag