Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Multiresistent bakterie hittad på sjukhus – två patienter drabbade

Två fall av multiresistenta bakterier har upptäckts på sjukhuset i Halmstad. Foto: NIKLAS HENRIKCZON
De resistenta bakterierna misstänks ha kommit in när en patient vårdats utomlands. Foto: RICHARD STRÖM

Sjukhuset i Halmstad tvingas att sanera efter att multiresistenta bakterier upptäckts på en intensivvårdsavdelning.

Två patienter ska vara drabbade, enligt Hallandsposten.

– Den är väldigt ovanlig i Sverige, men vi har läget under kontroll och det finns ingen anledning till panik, säger verksamhetschefen Anders Torstensson.

Sjukhuset i Halmstad har drabbats av två fall av den multiresistenta varianten av bakterien acinetobacter. Det första upptäcktes i augusti när en patient kom till intensivvårdsavdelningen efter att ha vårdats utomlands.

– Vi screenar alltid patienter som vårdats utomlands, just för att inte få in multiresistenta bakterier i våra miljöer, och upptäckte då den här bakterien, berättar Arne Kötz, verksamhetschef för sjukhusets mikrobiologi och vårdhygien.

Enligt rutinerna städades lokalerna ordentligt efter att patienten flyttats från avdelningen för fortsatt vård på annat håll. Men förra veckan drabbade ytterligare en patient av den multiresistenta bakterien. 

– Allting såg bra ut, tills vi i förra veckan hittade bakterien hos en annan patient på IVA. Vår tes är att den lyckats överleva från det tidigare fallet och vi har nu forcerat städningen och utökat kontrollodlingen av både patienter och olika ytor på IVA, säger Arne Kötz.

Kan orsaka blodförgiftning

I normala fall är acinetobacter relativt snälla, enligt Arne Kötz, medan den resistenta varianten kan orsaka lunginflammation och blodförgiftning hos redan sjuka patienter, som ingen antibiotika biter på.

Nu saneras avdelningen för andra gången. Trots att den resistenta bakterien lyckats överleva i sjukhusets lokaler manar verksamhetschefen Anders Torstensson till lugn.

– Den är väldigt ovanlig i Sverige, men vi har läget under kontroll och det finns ingen anledning till panik, säger han.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!