Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Muggtjuv efterlyses – polisen ber barnen om fantombilder

Elisabet Karlsson, som står bakom initiativet, är polisutredare vid polisstationen i Ystad.Foto: Privat

”Konstapel Laglig ber alla barn om hjälp!”

När nallebjörnen Lina Laglig kom till polisstationen var hennes favoritmugg borta från skrivbordet.

I ett inlägg på Facebook bad Ystadspolisen barnen om hjälp för att hitta den misstänkte för stölden: en kyckling.

– Vi har fortfarande inte fått tag på tjuven så barnen får gärna fortsätta skicka teckningar, säger polisutredaren Elisabet Karlsson vid Ystadspolisen.

Om barnen fick utse årets roligaste aprilskämt så skulle priset säkert gå till Ystadspolisen.

När konstapel Lina Laglig kom till polisstationen i Ystad hade nallebjörnens kaffekopp försvunnit från skrivbordet – hennes favoritmugg med bilder på alla hennes björnungar.

Konstapel Lina Laglig efterlyser sin favorit kaffemugg.Foto: Polisen
Ystadspolisen ber barnen om hjälp på Facebook. OBS: skärmbild.Foto: Skärmbild

I ett inlägg på Facebook skrev polisen om den mystiska händelsen, vilket Ystads Allehanda var först att rapportera om. 

Ystadspolisen bad alla barn om hjälp genom att porträttera tjuven utifrån följande beskrivning:

”En påskkyckling som på ett mystiskt sätt hade smitit ut från receptionen och slunkit iväg bakom husen utanför polisstationen. Den var gul och hade en orange näbb. Kycklingen hade kläder på sig också, men ingen hann se hur de såg ut”

De unga detektiverna bidrog till utredningen genom att skicka massvis med porträtteckningar på den misstänkta tjuven – teckningar på kycklingar och annat.

”Svårt med aprilskrämt”

Bakom initiativet står polisutredaren Elisabet Karlsson vid Ystadspolisen.

När hon och hennes kollega diskuterade möjligheten att göra ett roligt aprilskämt på Facebook kändes tillfället fel på grund av coronaviruset.

– Vi tyckte att det var väldigt svårt och känsligt att göra aprilskämt i dessa tider, så vi bestämde oss för att göra någonting som var lite trevligt i stället. Vi tänkte på alla barn som är fasta hemma nu för tiden och vi tänkte gör någonting för dem, säger Elisabet Karlsson.

Malwina Bing, 10, tror att tjuven är på väg med båten till Polen. Kycklingen ska enligt henne bära tomteluva. Håll utkik!Foto: Privat
Wilmer Bing, 8, tror att tjuven är på tunnelbanan i Stockholm och tåget som tjuven sitter på heter Wilmer X. Enligt Wilmer har tjuven tappat sitt näbb.Foto: Privat

Tjuven efterlyses fortfarande

Även om flera barn har hört av sig till polisen med många bra tips är muggtjuven fortfarande på fri fot, och utredningen fortsätter under påsken.

– Vi måste få en upplösning på fallet, så barnen får gärna fortsätta skicka fler teckningar för att hjälpa oss i utredningen, säger Elisabet Karlsson.

Under påsken ska barnen hålla ögonen på alla kycklingar de ser. Elisabet Karlsson har ett sista tips till alla unga utredare:

– Alla tips om kycklingen är välkomna!

Här är några av förra årets aprilskämt