Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MUF lånade hans låt –
nu rasar Mikael Wiehe

Mikael Wiehe.
Foto: Jens L'Estrade

Moderaternas ungdomsförbund gör en parodi på Hoola Bandoolas Bands "Stoppa Matchen".

– De pissar på upphovsrätten och jag är jätteförbannad, säger kompositören Mikael Wiehe, 68.

Moderata ungdomsförbundet, MUF, slåss för att Miljöpartiet inte ska få lägga ner Bromma flygplats. De har spelat in en låt med Hoola Bandoola Bands "Stoppa Matchen" som förlaga. Men med en ny text ("Stoppa Romson”).

– De tar låten och skiter högaktningsfullt i att den är min. Jag blir såklart jättearg när nåt sånt här händer. Det visar bara på den brist på respekt som borgarna har för kulturen.

Det är inte första gången som artisten Mikael Wiehe, som bland annat gjorde succé i "Så mycket bättre", råkar ut för något sånt här.

– Vid förra valet var det Sverigedemokraterna som använde "Flickan och kråkan" vid sin valupptakt. Nu gör moderaterna samma sak och följer SD. De snor en låt utan att be om lov.

"Slående likheter"

Mikael Wiehe har lyssnat på MUF:s version och han menar att likheterna med hans och bandet Hoola Bandoolas inspelning är slående.

– Ja de sjunger ju refrängen exakt så som jag gör. Det till och med låter som att det är jag som sjunger.

Men han tycker att det är fräckt att stjäla låten utan att ens be om lov.

– Man betalar inte för sig och det visar hur de ser på kultur.

Mikael Wiehe tycker sig se ett mönster här. Han menar att moderater och andra borgliga politiker runt om i Sverige står för en inskränkt syn på kulturen.

– När jag spelade på Västerviksfestivalen i somras var det ett par moderata politiker i stan som hotade med att dra in bidraget till festivalen för att Abalone Dots, som också medverkade, hade sagt saker från scen som inte föll de där politikerna på läppen. När Timbuktu skulle prisas för sina antirasistiska insatser lämnade den moderate talmannen riksdagen när ceremonin ägde rum. Både i Borlänge och i Linköping försökte borgliga politiker stoppa Kartellens planerade konserter. Och tv vägrar visa Stefan Jarls senaste film ("Godheten").

Han nämner även Athena Farrokhzads sommarprogram som fick moderaten Gunnar Axén att slänga ut tv:n och moderata politiker i Gävle som vill stoppa stadens möjligheter att ge en fristad åt förföljda författare från andra länder.

– Det där ser inte ut som enskilda händelser. Jag ser hur de borgliga försöker stoppa alla som inte hurrar för den av dem förda politiken, säger Wiehe och fortsätter:

– I mina ögon ser det här ut som en centralt styrd kampanj. Är det så är det upprörande. Men jag hoppas att jag har fel.

Kommer du att vidta rättsliga åtgärder mot MUF?

-– Nu finns det en slags satirparagraf i lagstiftningen som gör att de förmodligen kommer undan med det här. Det ska vara ok att ta någon annans verk och använda det i ett satiriskt sammanhang. Det är svårt för mig att komma åt dem i det här läget. Det lönar sig helt enkelt inte att koppla in en jurist.

Jessica Rosencrantz på MUF är medveten om låtstölden.

– Vi har inte bett om lov eftersom man det handlar om politisk satir och det är det ok. Filmen ingår i vår valkampanj och det är inget som vi tjänar några pengar på.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!