Ms-sjuke Michael, 55, krävs på 13 miljoner

Försäkringskassan vill inte kommentera ärendet på grund sekretess.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Ms-sjuke Michael Jackbrise i Sätofta anklagas av Försäkringskassan för fusk. Nu krävs han på 13 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar. Bilden är tagen vid ett tidigare intervjutillfälle.
Foto: LASSE SVENSSON

Ms-sjuke Michael Jackbrise, 55, blev av med sina personliga assistenter vid årsskiftet.

Nu har han dessutom polisanmälts av Försäkringskassan – som kräver honom på 13 miljoner kronor, enligt Skånska Dagbladet.

– Jag har svårt nog som det är med sjukdomen, jag fattar inte hur de kan göra så här, säger han.

Tidningen rapporterar på onsdagen om Michael Jackbrise i Sätofta.

Han lider av progressiv ms som innebär att han steg för steg blir allt sämre. Tidigare har han haft personlig assistans i princip hela dygnet men från årsskiftet drogs hjälpen in.

– Efter ett beslut av en förtroendeläkare som jag aldrig träffat bestämde Försäkringskassan att jag inte skulle ha några personliga assistenter längre. Jag har kontakt med läkare och sjuksköterskor som är experter på ms, sådana som har följt mig i alla år med sjukdomen. Men deras ord betyder visst ingenting, säger Michael Jackbrise.

Försäkringskassan misstänker fusk

Omställningen har varit svår. Visserligen får han hjälp från hemtjänsten i Höör men det räcker inte.

– De kommer fem minuter på morgonen, fem minuter vid middag, fem minuter på kvällen och fem minuter på natten. De gör sitt jobb men det är inte bra. Jag behöver mer hjälp, säger Michael Jackbrise.

Michael Jackbrise är polisanmäld av Försäkringskassan och krävs enligt uppgift på 13 miljoner kronor för felaktiga utbetalningar. "Jag har inte fuskat", säger han.
Foto: LASSE SVENSSON

Utöver den indragna assistansen har han även blivit polisanmäld av Försäkringskassan, enligt uppgift i Skånskan.

Myndigheten anser, skriver tidningen, att Michael Jackbrise sedan 2009 har lämnat vilseledande uppgifter i syfte att få assistansersättning. 

Enligt Försäkringskassan har han inte haft rätt till pengarna och därför krävs han nu på återbetalning, totalt 13 miljoner kronor.

"Hade jag kunnat gå hade jag varit lycklig"

Michael Jackbrise svär sig fri och säger att han inte har något att dölja och att han har de intyg som krävs för att styrka sin situation.

– Jag förstår faktiskt inte hur de kan säga att jag fuskar. Det är ju de själva som har sagt att jag har rätt till de här timmarna. Hade det varit så att jag kunde gå och göra allt som de säger, då hade jag varit glad. Men jag kan inte. Jag har det för jävligt med sjukdomen som det är. 

– De kan lika gärna skicka en likkista, det är det enda alternativet. Jag klarar inte av det här.

Försäkringskassan vill inte kommentera ärendet.

– Jag kan inte säga något med hänvisning till att det pågår en förundersökning, säger Viktor Svensson, pressekreterare vid Försäkringskassan till Kvällsposten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!