Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ms-sjuka Angelica köpte fel hus – nekades bidrag

Angelica Tufvesson, 29, är sjuk i ms sedan hösten 2013. Foto: Privat
Hässleholms kommun har nekat Angelica bostadsanpassningsbidrag. Därför har hon själv fått anpassa sitt hem, bland annat med en trapphiss på husets utsida. Foto: Privat
Garaget till elrullstolen har Angelica Tufvesson behövt betala själv. Foto: Privat

Ms-sjuka Angelica Tufvesson, 29, nekades bostadsanpassningsbidrag av kommunen – som menar att hon hade köpt fel sorts hus.

För att klara av vardagen har hon därför behövt anpassa sitt hem, på egen hand.

– Man känner sig inte värd någonting, det känns som om kommunen inte bryr sig alls, säger Angelica. 

Angelica Tufvesson, 29, insjuknade i ms hösten 2013. Hennes balans försämrades och kraften försvann successivt från benen.

Sjukdomen började ställa till problem för Angelica i vardagen, inte minst eftersom hennes bostadshus saknade hiss.

– Jag snubblade i trapporna, vi bodde vid tillfället på fjärde våningen i Landskrona. Då fick vi vara snabba med att flytta, för att slippa det. Vi tyckte att Sösdala verkade bra, det fanns vårdcentral, förskola och skola nära – vilket var gynnsamt i vår situation, säger Angelica Tufvesson.

Vid tillfället satt Angelica ännu inte i rullstol. Därför ställde den lilla yttertrappan till entrédörren i det nya huset inte till några direkta svårigheter, när familjen flyttade in. Angelica förväntade sig heller inte att bli sämre. Läkarna ska ha sagt att bromsmedicinerna var så pass bra att hon skulle kunna fortsätta som vanligt. 

Men trots de goda framtidsutsikterna blev Angelica allt sämre, till slut klarade hon inte av att gå själv längre.

 

 

Fick köpa trapphiss själv

– Jag ansökte då till Hässleholms kommun om en trapphiss och ett garage till min elrullstol, som behöver stå nära dörren. Men de anser att vi köpte fel sorts hus, att vi från början borde ha köpt ett utan entrétrappor. Därför blev min ansökan om bostadsanpassningsbidrag avslagen.

I stället för att få hjälp från kommunen fick Angelica Tufvesson och hennes sambo ta saken i egna händer.

– Själva hissen köpte vi begagnad från en bekant i byn som skulle flytta, för 10 000 kronor. Garaget hittade vi på Blocket, det kostade 5 000 kronor. Trapphissen som går till källaren bytte jag mot en elrullstol, som jag tidigare hade köpt för 20 000 kronor. Det är mycket pengar att lägga ut när man är sjukskriven, säger hon och fortsätter:

För att ta sig upp och ner från källaren behöver Angelica en trapphiss – som hon har fått betala ur egen ficka. Foto: Privat
Angelicas sambo arbetar som anläggare och har gjort mycket i hemmet, bland annat en ramp på husets baksida. Foto: Privat

– Min sambo jobbar som anläggare och han har fått fixa mycket hemma. Det är han som har fått dra det tunga lasset. Man känner sig inte värd någonting, det känns som om kommunen inte bryr sig alls. Som om det är viktigare att spara pengar, än att ta hand om mig som är sjuk.

Osäkerhet inför framtiden

Trapphissen och garaget har underlättat Angelica Tufvessons vardag, men det finns en underliggande rädsla för framtiden.

– Jag har haft tur som har lyckats få tag i allt billigare. Men nu lever jag med osäkerheten: tänk om någonting händer, om hissen slutar fungera. Då är det helt på mitt ansvar. Då är det borta igen.

Hässleholms kommun beklagar Angelica Tufvessons situation men menar att de behöver följa lagen.

– Det finns absolut förståelse för att sökande som fått avslag blir besvikna, ledsna och tar illa vid sig. Men kommuner har att förhålla sig till rådande lagstiftning. Vad som ska beviljas blir därför ytterst en fråga för lagstiftaren. De är de som stiftat en lag utifrån vad de anser ett samhälle ska förhålla sig till, säger Tobias Oscarsson, avdelningschef på fastighetsavdelningen vid Hässleholms kommun.

Till TV4, som var först med att rapportera om situationen, har barn-, äldre och jämställdhetsminister Lena Hallengeren (S) kommenterat händelsen.

– Bostadsanpassningslagen finns till för att personer, just i likhet med Angelica, ska kunna bo kvar i sina bostäder, ska kunna få hjälp med att göra de anpassningar som krävs när man har en funktionsnedsättning.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!