Grön ungdoms språkrör Maria Ferm, 22, väljer nu att berätta om sitt tidigare missbruk: "Man får ett tillfälligt självförtroende när man tar kokain. Sedan tar drogen över". Foto: Vikström Roger
Grön ungdoms språkrör Maria Ferm, 22, väljer nu att berätta om sitt tidigare missbruk: "Man får ett tillfälligt självförtroende när man tar kokain. Sedan tar drogen över". Foto: Vikström Roger

Mp-politikern missbrukade kokain i två år

Publicerad
Uppdaterad
Grön ungdoms språkrör Maria Ferm började missbruka kokain när hon var 18. Efter två år med drogerna fick en sång från hennes syster henne att sluta.
Nu berättar hon om sitt missbruk för att hjälpa andra.
- Jag skäms fortfarande men vill verkligen berätta hur farligt det är.
Maria Ferm, 22, använde kokain en gång i veckan under nästan två år. Hon kom i kontakt med drogen på en fest. Hennes dåliga självförtroende gjorde att hon fortsatte ta kokain när hon gick ut på Malmös uteställen.
När hon inte hade råd att köpa kokain blev hon bjuden, berättar hon.

"Tillfälligt självförtroende"

- Man får ett tillfälligt självförtroende när man tar kokain. Sedan tar drogen över och det som är viktigt, som skola och familj, det prioriterade jag bort.
Hon började skolka och tappade engagemanget. I dag önskar hon att någon i omgivningen sett vad som hände och stoppat det.
Maria Ferm vill vara en politisk förebild som med egen erfarenhet kan visa att det finns en väg ut. Det är därför hon väljer att berätta.
- Så länge det kan betyda att en enda människa låter bli att testa droger eller tar sig ur sitt missbruk så är det värt det.
Hur hade ditt liv sett ut i dag om du inte slutat med drogerna?
- Det hade varit fruktansvärt, kokain är en drog som man kan dö av samma kväll som man testar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag