Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mp-politikern missbrukade kokain i två år

Grön ungdoms språkrör Maria Ferm, 22, väljer nu att berätta om sitt tidigare missbruk: "Man får ett tillfälligt självförtroende när man tar kokain. Sedan tar drogen över".
Foto: Vikström Roger

Grön ungdoms språkrör Maria Ferm började missbruka kokain när hon var 18. Efter två år med drogerna fick en sång från hennes syster henne att sluta. 

Nu berättar hon om sitt missbruk för att hjälpa andra. 

- Jag skäms fortfarande men vill verkligen berätta hur farligt det är.

Maria Ferm, 22, använde kokain en gång i veckan under nästan två år. Hon kom i kontakt med drogen på en fest. Hennes dåliga självförtroende gjorde att hon fortsatte ta kokain när hon gick ut på Malmös uteställen.

 När hon inte hade råd att köpa kokain blev hon bjuden, berättar hon.

"Tillfälligt självförtroende"

 - Man får ett tillfälligt självförtroende när man tar kokain. Sedan tar drogen över och det som är viktigt, som skola och familj, det prioriterade jag bort.

 Hon började skolka och tappade engagemanget. I dag önskar hon att någon i omgivningen sett vad som hände och stoppat det.

 Maria Ferm vill vara en politisk förebild som med egen erfarenhet kan visa att det finns en väg ut. Det är därför hon väljer att berätta.

 - Så länge det kan betyda att en enda människa låter bli att testa droger eller tar sig ur sitt missbruk så är det värt det.

 Hur hade ditt liv sett ut  i dag om du inte slutat med drogerna?

 - Det hade varit fruktansvärt, kokain är en drog som man kan dö av samma kväll som man testar.

FAKTA

Grön ungdoms språkrör
Namn: Maria Ferm.
Ålder: 22.
Bor: Stockholm.
Yrke: Politiker.
Bakgrund: Tidigare språkrör för Grön ungdom i Malmö. Har propagerat för att Vellinge, där hon växte upp, ska ta emot flyktingar.
Aktuell: Sedan i februari som språkrör för Grön ungdom, miljöpartiets ungdomsförbund.