Malmöpolitikern och miljöpartisten Anders Törnblad. Foto: Malmö stadMalmöpolitikern och miljöpartisten Anders Törnblad. Foto: Malmö stad
Malmöpolitikern och miljöpartisten Anders Törnblad. Foto: Malmö stad
Det aktuella blogginlägget. Foto: SkärmdumpDet aktuella blogginlägget. Foto: Skärmdump
Det aktuella blogginlägget. Foto: Skärmdump
Politikern publicerade en ursäkt på sin blogg och berättade samtidigt att han tar en paus från bloggandet Foto: SkärmdumpPolitikern publicerade en ursäkt på sin blogg och berättade samtidigt att han tar en paus från bloggandet Foto: Skärmdump
Politikern publicerade en ursäkt på sin blogg och berättade samtidigt att han tar en paus från bloggandet Foto: Skärmdump

MP-politiker: ”Känner för att ladda ett gevär”

Publicerad

Malmöpolitikern och miljöpartisten Anders Törnblad, skrev på sin blogg att han "känner för att ladda ett gevär”, när han skriver om "välmående Limhamnsbor".

Nu menar han att det var en metafor och olycklig formulering.

– Det är nog det värsta jag gjort under mina 25 år som politiker. Jag känner mig väldigt ångerfull och ledsen över att människor blivit arga. Jag borde naturligtvis inte ha skrivit det alls, säger Anders Törnblad till Kvällsposten.

Ander Törnblad är vice ordförande i tekniska nämnden. ”När välmående Limhamnsbor gnäller över att deras landsvägsliknande utfart ska bli smalare för att gående ska få mer plats, så känner jag för att ladda ett gevär”, skrev miljöpartisten i bloggen Törnblads tankesmedja, enligt Skånskan som först skrev om politikerns utspel.

I bloggposten beskriver han hur han under en löptur sprang till Limhamn och brofästet. Då spanade han in några byggen och Annetorpsleden. Annetorpsvägen trafikeras av 12 000 fordon per dygn. Förra året beslutade tekniska nämnden att genomföra en ombyggnad av vägen. Körbanan ska smalnas av och man ska bygga en gångbana längs södra sidan av vägen. Det ska förbättra trafiksäkerheten och framkomligheten för fotgängare och cyklister.

"Det är en metafor"

De boende längs Annetorpsleden samlade in 1150 namn för att protestera mot att Annetorpsleden byggs om.

– Även Limhamnsborna bör ta sin del av ansvaret för klimatfrågan. Det var därför jag skrev blogginlägget, säger Anders Törnblad till Skånskan.

Hans version är att han vill ladda ett gevär med argument för viktiga klimatåtgärder och att han inte vill ta till våld.

– Att jag vill ladda ett gevär är en bara metafor för de känslor jag fick under min löprunda. Den är en väldigt korkad formulering och jag borde givetvis inte ha skrivit det alls, säger Anders Törnblad.

Vill inte skada Miljöpartiet

Nu har Anders Törnblad ändrat texten till ”så känner jag för att ladda min mun med tunga argument”. Han påpekar att bloggen är hans personliga åsikter och inte partiets. Idag meddelade politikern att han tar en paus på obestämd tid från bloggandet.

– Folk som läste det måste ha trott att jag fått hjärnsläpp, vilket jag uppenbarligen fått, jag är ju gammal pacifist som absolut inte vill ta till våld. Beslutet att ta en paus är helt mitt eget även om partiet har varit i samtal med mig om formuleringen på bloggen. Jag vill inte skada miljöfrågan och partiet, säger Anders Törnblad och fortsätter:

– Det här är det värsta jag gjort som politiker och det är väldigt jobbigt för mig personligen att människor blivit upprörda, men det är egentligen oviktigt hur jag känner.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag