Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Möttes på språkkafé
– och flyttade ihop

Goda vänner. Bo Nilsson, 83, är pensionerad lärare i matematik och fysik. Tillsammans med sin nya hyresgäst, tandläkaren Osama Alali, 36, som flydde från krigets Aleppo i Syrien försöker de undervisa Osamas nioåriga dotter som nu bor i Förenade Arabemiraten. De kopplar upp sig på skype via datorn och försöker lära ut så mycket matematik de bara kan.

Foto: Peo Möller

Både Bo och Osama trivs i köket. Osama beskrivs som skicklig med grytorna och bjuder ofta Bo på kulinariska höjdpunkter från Syriens kök. "Det är mycket vegetariskt, helt annorlunda mot det jag brukar äta", säger han.

Foto: Peo Möller

Den ene är en notorisk köttätare från Skåne och den andre är en inbiten vegetarian från krigets Aleppo i Syrien.

Men vänskapen har inga hinder – sedan en månad tillbaka är Osama, 36, hyresgäst hos pensionerade läraren Bo Nilsson i Ystad.

– Först var jag tveksam, men det här har gått över all förväntan, säger Bo.

– Jag är jätteglad, det är bra hos Bo, han är snäll, kontrar Osama under morgonfikat.

De båda männen lärde känna varandra i somras någon gång på språkkaféet i Ystad som de brukar gå på. Osama och Bo lärde snabbt känna varandra och efter ett tag blev Bo, som bor ensam i sitt stora radhus, tillfrågad om Osama kunde få flytta in där.

– Jag var nog lite tveksam först. Tänkte att det kanske inte skulle bli så lätt att ha fler människor i huset, säger han.

Men han lät sig övertalas och den 27 november flyttade tandläkaren Osama Alali, 36, från Aleppo in i radhuset. Han huserar på våning två.

"Skulle finna sig tillrätta"

– Han var här och tittade först och påstod sedan att han nog skulle finna sig tillrätta, skrattar Bo.

Osama intygar att han trivs.

– Bo är mycket snäll och trevlig, jag är glad för att jag får bo här, säger Osama som har varit i Sverige i 15 månader. Hans svenska är bra och den blir bara bättre och bättre genom att de pratar svenska så mycket det bara går där hemma. Bland annat när de sätter sig ner för en kopp kaffe tillsammans.

En hel del tid tillbringar kompisarna i köket. Osama är glad i matlagning, ett intresse som han delar med Bo.

– Vi har ju inte så mycket gemensamt, det är en del som skiljer oss, men vi tycker båda om mat. Väldigt mycket, förklarar Bo och säger att Osama är en mycket skicklig kock.

Julbordet blev annorlunda

– Han är väldigt duktig och intresserade av matlagning, det förenar oss lite grann. Nuförtiden äter jag en hel del syrisk mat, mycket vegetariskt, det är jättegott. Helt annat för mig som är van vid att äta kött, julbordet blev till exempel en annorlunda upplevelse.

Bland nymodigheterna som Bos smaklökar fått testa finns bland annat valnötsfyllda dadlar.

– Riktigt gott, låter omdömet.

Osama konstaterar att svenskar (och Bo) gärna äter kött. Själv har han smakat av en hel del av det köttfria utbudet som hör julen till. Risgrynsgröten blev snabbt en favorit.

En rätt som han dock höll sig undan är sill.

– Sill kommer jag aldrig att äta. Nej, det är nog inte gott, säger han och skrattar högt.

Vill få hit familjen

Hur länge Osama blir kvar i huset är inte helt klarlagt. Hans familj, fru och dotter, bor i Förenade Arabemiraten men processen för att få hit dem till Sverige pågår för fullt.

– När de flyttar hit ska jag hitta ett eget boende, säger han till Ystads Allehanda som först skrev om vänskapen mellan männen.

Osama Alali hoppas att han snart kan få möjlighet att återuppta sitt yrke som tandläkare i Sverige och drömmer om en framtid här.

– Det kan ta några år, jag har skickat in alla papper till Socialstyrelsen, men de bestämmer sig inte så snabbt. Men jag är jätteglad över att få vara här och känner tacksamhet mot alla som har varit så snälla och hjälpsamma, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!