Goda vänner. Bo Nilsson, 83, är pensionerad lärare i matematik och fysik. Tillsammans med sin nya hyresgäst, tandläkaren Osama Alali, 36, som flydde från krigets Aleppo i Syrien försöker de undervisa Osamas nioåriga dotter som nu bor i Förenade Arabemiraten. De kopplar upp sig på skype via datorn och försöker lära ut så mycket matematik de bara kan. Foto: Peo MöllerGoda vänner. Bo Nilsson, 83, är pensionerad lärare i matematik och fysik. Tillsammans med sin nya hyresgäst, tandläkaren Osama Alali, 36, som flydde från krigets Aleppo i Syrien försöker de undervisa Osamas nioåriga dotter som nu bor i Förenade Arabemiraten. De kopplar upp sig på skype via datorn och försöker lära ut så mycket matematik de bara kan. Foto: Peo Möller

Goda vänner. Bo Nilsson, 83, är pensionerad lärare i matematik och fysik. Tillsammans med sin nya hyresgäst, tandläkaren Osama Alali, 36, som flydde från krigets Aleppo i Syrien försöker de undervisa Osamas nioåriga dotter som nu bor i Förenade Arabemiraten. De kopplar upp sig på skype via datorn och försöker lära ut så mycket matematik de bara kan.

 Foto: Peo Möller
Både Bo och Osama trivs i köket. Osama beskrivs som skicklig med grytorna och bjuder ofta Bo på kulinariska höjdpunkter från Syriens kök. "Det är mycket vegetariskt, helt annorlunda mot det jag brukar äta", säger han. Foto: Peo MöllerBåde Bo och Osama trivs i köket. Osama beskrivs som skicklig med grytorna och bjuder ofta Bo på kulinariska höjdpunkter från Syriens kök. "Det är mycket vegetariskt, helt annorlunda mot det jag brukar äta", säger han. Foto: Peo Möller

Både Bo och Osama trivs i köket. Osama beskrivs som skicklig med grytorna och bjuder ofta Bo på kulinariska höjdpunkter från Syriens kök. "Det är mycket vegetariskt, helt annorlunda mot det jag brukar äta", säger han.

 Foto: Peo Möller

Möttes på språkkafé
– och flyttade ihop

Publicerad

Den ene är en notorisk köttätare från Skåne och den andre är en inbiten vegetarian från krigets Aleppo i Syrien.

Men vänskapen har inga hinder – sedan en månad tillbaka är Osama, 36, hyresgäst hos pensionerade läraren Bo Nilsson i Ystad.

– Först var jag tveksam, men det här har gått över all förväntan, säger Bo.

– Jag är jätteglad, det är bra hos Bo, han är snäll, kontrar Osama under morgonfikat.

De båda männen lärde känna varandra i somras någon gång på språkkaféet i Ystad som de brukar gå på. Osama och Bo lärde snabbt känna varandra och efter ett tag blev Bo, som bor ensam i sitt stora radhus, tillfrågad om Osama kunde få flytta in där.

– Jag var nog lite tveksam först. Tänkte att det kanske inte skulle bli så lätt att ha fler människor i huset, säger han.

Men han lät sig övertalas och den 27 november flyttade tandläkaren Osama Alali, 36, från Aleppo in i radhuset. Han huserar på våning två.

"Skulle finna sig tillrätta"

– Han var här och tittade först och påstod sedan att han nog skulle finna sig tillrätta, skrattar Bo.

Osama intygar att han trivs.

– Bo är mycket snäll och trevlig, jag är glad för att jag får bo här, säger Osama som har varit i Sverige i 15 månader. Hans svenska är bra och den blir bara bättre och bättre genom att de pratar svenska så mycket det bara går där hemma. Bland annat när de sätter sig ner för en kopp kaffe tillsammans.

En hel del tid tillbringar kompisarna i köket. Osama är glad i matlagning, ett intresse som han delar med Bo.

– Vi har ju inte så mycket gemensamt, det är en del som skiljer oss, men vi tycker båda om mat. Väldigt mycket, förklarar Bo och säger att Osama är en mycket skicklig kock.

Julbordet blev annorlunda

– Han är väldigt duktig och intresserade av matlagning, det förenar oss lite grann. Nuförtiden äter jag en hel del syrisk mat, mycket vegetariskt, det är jättegott. Helt annat för mig som är van vid att äta kött, julbordet blev till exempel en annorlunda upplevelse.

Bland nymodigheterna som Bos smaklökar fått testa finns bland annat valnötsfyllda dadlar.

– Riktigt gott, låter omdömet.

Osama konstaterar att svenskar (och Bo) gärna äter kött. Själv har han smakat av en hel del av det köttfria utbudet som hör julen till. Risgrynsgröten blev snabbt en favorit.

En rätt som han dock höll sig undan är sill.

– Sill kommer jag aldrig att äta. Nej, det är nog inte gott, säger han och skrattar högt.

Vill få hit familjen

Hur länge Osama blir kvar i huset är inte helt klarlagt. Hans familj, fru och dotter, bor i Förenade Arabemiraten men processen för att få hit dem till Sverige pågår för fullt.

– När de flyttar hit ska jag hitta ett eget boende, säger han till Ystads Allehanda som först skrev om vänskapen mellan männen.

Osama Alali hoppas att han snart kan få möjlighet att återuppta sitt yrke som tandläkare i Sverige och drömmer om en framtid här.

– Det kan ta några år, jag har skickat in alla papper till Socialstyrelsen, men de bestämmer sig inte så snabbt. Men jag är jätteglad över att få vara här och känner tacksamhet mot alla som har varit så snälla och hjälpsamma, säger han.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag