Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Motstridiga uppgifter försvårar utredning

En 25-årig man svävar fortfarande mellan liv och död efter attacken.Foto: Christer Wahlgren

Efter knivattacken i Malmö har hittills tre personer anhållits för mordförsök.

Men utredningen kompliceras av motstridiga uppgifter från de inblandade.

– Vi arbetar med att hålla massor av förhör för att få en så klar bild som möjligt, säger kammaråklagare Neela Frisell.

Det var i samband med den årliga demonstrationen ”Ta natten tillbaka” i Malmö, en protest mot mäns våld mot kvinnor, som det uppstod ett stort och mycket våldsamt bråk. Deltagare i demonstrationen blev attackerade med bland annat kniv. En 25-åring skadades så illa att han fortfarande kämpar för sitt liv.

Bakom demonstrationen fanns den socialistiska Malmöbaserade aktionsgruppen Mangla samt Syndikalisternas ungdomsförbund i Malmö.

Demonstrationståget utgick från Möllevångstorget och sammanlagt 200 personer deltog.

Kopplingar till Svenskarna parti

Demonstrationen gick mycket lugnt till och avslutades strax efter midnatt.

Men en halvtimme senare, cirka 00:30, utbröt det våldsamma bråket i hörnet vid Falsterbogatan och Kristianstadsgatan i närheten av Möllevångstorget.

Nu är tre män är anhållna misstänkta för mordförsök, och två av dem har, enligt polisens uppgifter till Sydsvenskan, kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

Svenskarnas parti har också i ett pressmeddelande uppgett att medlemmar var inblandade i bråket.

Flera personer skadades vid bråket. Allvarligast skadades en man som fick sin lunga punkterad och så 25-åringen som vårdas på Universitetssjukhuset i Lund.

Enligt SvD.se har han opererats tre gånger, och eftersom hans hjärna svullnat upp har läkarna sövt ner honom i artificiell koma för att hjärnan ska kunna återhämta sig bättre.

Åklagare vädjar om uppgifter

Vad som egentligen hände, hur förloppet var är fortfarande oklart för utredarna. Uppgifterna om vad som inträffade och vilka som startade den blodiga attacken, går isär.

I förhören ger personer olika versioner av vad som egentligen hände.

Många vittnen har heller inte velat berätta om förloppet, men åklagare Neela Frisell vädjar till fler att berätta vad som hände före attacken, under och efter.

– Den bilden som varit hittills har helt byggts upp via media. Om det finns folk som vill ge sig tillkänna och ge oss en annan bild får de gärna höra av sig till polisen, säger åklagaren.

Hon är fåordig om händelseförloppet.

– Det är alldeles för tidigt att säga vad som hänt eller inte hänt.

De anhållna nekar till brott.