Möte om antisemitism – polisen om hotbilden

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Konferensen hålls i Malmömässan den 13 oktober.
Foto: SANNA DOLCK / KVP
Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Foto: Jenny Strindlöv
Per Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg och ansvarig projektledare, Malmö stad.
Foto: Jenny Strindlöv

Om knappt en månad står Malmö värdstad för en internationell konferens som syftar till åtgärder mot antisemitism och hågkomsten av Förintelsen. 

Evenemanget innebär ett säkerhetspådrag i klass med det under EU-toppmötet i Göteborg, då stora delar av staden stängdes ner. 

– Det blir en stor operation. Vi kommer ha stöd från i princip hela Sverige för att klara detta, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef.

Den 13 oktober hålls Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism på Malmömässan i Hyllie.

Det man önskar uppnå med konferensen är konkreta åtaganden från deltagarna rörande hågkomst av Förintelsen, utbildningsinsatser och kampen mot antisemitism i sociala medier. 

– Det är väldigt tydligt att olika antisemitiska idébilder och ideologier sprids aktivt på sociala medier idag. Många av de konspirationsteorier som far runt har en antisemitisk bas och grund, och därför är det viktigt att jobba med dessa frågor fortsättningsvis, säger Per Erik Ebbeståhl, ledningsstrateg och ansvarig projektledare vid Malmö stad.

Konferensen skulle egentligen hållits för ett år sedan, och i den ursprungliga planeringen siktade man på uppemot 600 deltagare. Sen bröt pandemin ut, konferensen sköts fram och i nuläget förväntas max 400 deltagare vara på plats.   

”Väcker känslor”

Förutom totalt 60 stats- och regeringschefer finns också några av de största tech-jättarna bland de inbjudna, däribland Facebook, Twitter, Google och Tiktok. 

Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, jämför polisoperationen men den under EU-toppmötet i Göteborg och påvebesöket i Lund. 

– Vi kommer ha medarbetare från övriga polis-Sverige i Malmö de här dagarna för att hjälpa oss, så att vi kan klara och balansera all annan verksamhet samtidigt. Vi samverkar nära med Säkerhetspolisen, men också med många andra myndigheter och företag. 

Räknar ni med en förhöjd hotbild med tanke på att konferensen rör antisemitism?

– Det är en av sakerna vi beaktar när vi följer hot- och riskarbetet i detta, och vi vet ju att den frågan väcker känslor hos vissa. Men jag upplever ändå att det finns ett stort stöd att genomföra den här konferensen, så det är något vi beaktar men inget som sticker ut särskilt, säger Mattias Sigfridsson.

Påverkar trafiken

Skånetrafiken varnar för mycket störningar och förseningar i busstrafiken, men räknar med en lugnare tågtrafik. Flera områden kommer i samband med evenemanget att stängas av. 

– En konferens i den här storleken med stats- och regeringschefer från många länder kommer medföra inskränkningar som avspärrningar i trafiken och geografin, men också flygrestriktioner med avspärrningar i luften, säger Mattias Sigfridsson. 

– Från polisens sida vill vi vädja om förståelse till de som drabbas av detta och får längre transporttider och inte kommer fram som de brukar. Ha förtroende för att vi verkligen har värderat att alla avspärrningar är nödvändiga.  

TV: Hör när regeringen meddelade om konferensen i Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!