Möt katten Monty som har "Downs syndrom"

Publicerad

För ett par år sen sprang danska Michael Bjørn på katten Monty på ett katthem.

Han märkte snabbt att något var annorlunda.

Det visade sig att Monty har en kromosomavvikelse som kan liknas vid Downs syndrom.

Nu har han också 130 000 följare på Facebook och donerar pengar till sitt gamla katthem.

– När vi träffade honom helt kort blev vi snart förälskade i honom och han blev det i oss, säger Michael Bjørn.

Katten Monty satt länge på katthemmet Kattens Værn och väntade länge på att få ett riktigt hem – men ingen ville adoptera honom för att han "ser annorlunda ut".

Tills dansken Michael Bjørn och hans sambo Mikala Klein sprang på honom.

– När vi träffade honom helt kort blev vi snart förälskade i honom, och han blev det i oss. Vi kände att han valde oss, säger Michael Bjørn.

Han och hans sambo Mikala Klein bor i danska Rødovre utanför Köpenhamn. De märkte snart att det var något annorlunda med Monty: han kissade i sömnen.

– Bara en droppe eller två, men det var väldigt märkligt och förbryllade oss. Veterinären tyckte också det var märkligt, för om en katt har slapp blåsa så är den mycket gammal och det droppar hela tiden. Monty gjorde det bara i sömnen och inte varje natt, säger Michael Bjørn.

Försökte ge bort Monty – klarade det inte

Kanske kunde det ha att göra med att de redan hade andra katter, tänkte Michael och Mikala. En dominansgrej, månne? De bestämde sig för att ge bort Monty till en annan familj där han skulle få vara ensamkatt.

Men det gick inte.

– När vi skulle lämna honom blev Mikala så ledsen att vi inte kunde gå i från honom. Det var fruktansvärt pinsamt, men vi var tvungna att ta med honom hem igen, säger Michael.

Efter sex månader och massor av förbryllelser fick Michael och Mikala svaret.

– Monty har en kromosomavvikelse som bland annat gör att hans urinledare sitter fel, säger Michael Bjørn.

Men det är inte det enda sättet Montys avvikelse yttrar sig på – enligt Michael är han en mycket speciell misse att leva med.

"Ovanligt fånig, lekfull och alltid glad"

– Monty är nämligen ovanligt fånig, lekfull och alltid glad, precis som en kattunge. Trots att han är fem år gammal. Han är helt otroligt trygghetssökande och han är mycket knuten till mig. Han ska alltid sova mellan mina ben ovanpå täcket varendaste natt, säger Michael Bjørn.

Det är svårt att säga vad för slags kromosomavvikelse Monty har.

– Det finns inte så mycket forskning på kromosomavvikelser hos djur, men man kan likna det lite med Downs syndrom hos människor, säger Michael Bjørn.

Men visst är det så, att Monty och Michael har en alldeles speciell relation. Michael berättar att han åkte till Jylland för att hälsa på sin familj förra månaden.

Det var bara en tredagarsresa – men en evighet för Monty.

– Monty var hemma med Mikala och det var förfärligt för honom. Han vägrade följa med henne till sängen. Han stod och jamade utanför ytterdörren på dörrmattan större delen av natten, och det gjorde han tre nätter i rad, säger Michael och tillägger att han knappt vågar åka hemifrån längre.

130 000 följare på Facebook

Monty skiljer sig från de flesta andra katter på ännu ett sätt.

Han är nämligen omåttligt populär på Facebook, där hans fansida Monty i skrivande stund har över 130 000 likes. Efter att foton på honom blivit virala ville många kunna följa honom och hans livsöde, varpå Michael och Mikala startade sidan.

Den spreds sedan vidare av amerikanska viralsajter som Huffington Post, och "plötsligt exploderade det".

Den lilla missen är rentav lite utav en rockstjärna – massor av människor har efterfrågat merchandise i stil med t-shirtar och liknande med Monty-tryck.

Sagt och gjort: Michael och Mikala fixade fram såna.

Vart pengarna går?

Till katthemmet Kattens Værn, förstås.

I december donerade Michael och Mikala över 10 000 danska kronor, och mer ska det bli.

– Montys kalender kommer ut om en månad och vi hoppas att den ska kunna inbringa en ordentlig slant till katter i nöd, säger Michael Bjørn.

Förra året rapportade Kvällsposten om svenska katten Sören, som även han samlade in pengar – genom att låta sig bli klappad.

Matias Rankinen
Matias Rankinen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag