Den katolska kyrkan i Växjö. Foto: Sankt Mikaels församlingDen katolska kyrkan i Växjö. Foto: Sankt Mikaels församling
Den katolska kyrkan i Växjö. Foto: Sankt Mikaels församling
Ingvar Fogelqvist berättar att Sankt Mikaels församling kommer göra en ny ansökan. Foto: Sankt Mikaels församlingIngvar Fogelqvist berättar att Sankt Mikaels församling kommer göra en ny ansökan. Foto: Sankt Mikaels församling
Ingvar Fogelqvist berättar att Sankt Mikaels församling kommer göra en ny ansökan. Foto: Sankt Mikaels församling

Moskén får ha böneutrop – men kyrkan fick avslag

Publicerad

I onsdags meddelades beslutet att moskén i Växjö en gång i veckan kommer att ha böneutrop genom högtalare.

Nu undrar katolska Sankt Mikaels församling i samma stad varför de inte får använda sig av kyrkklocka.

– Vi tycker att det är lite orättvist, säger kyrkoherde Ingvar Fogelqvist. 

Men någon ansökan från kyrkan kan inte hittas. 

Debatten i Växjö är hätsk.

I veckan fick Stiftelsen Växjös muslimer ja till utropa böner varje fredag klockan 12. Diskussionerna skulle komma att handla om störande ljud och decibel.

En förutsättning är att ljudnivån inte överstiger 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö. 

– Vi har inte tagit intresse till utsändningens innehåll utan vi är åsiktsmässigt neutrala här, sa Klas Werme, rättschef i polisregion Syd vid en presskonferens på tisdagen

Nej till katolska kyrkan

Samtidigt rapporterar Smålandsposten nu att katolska Sankt Mikaels församling fått nej till klockringning vid sina gudstjänster på söndagar. Enligt kyrkoherde Ingvar Fogelqvist gjordes en ansökan, men den resulterade i avslag då kyrkklockan ansågs kunna störa i villaområdet på Väster.

– Den hörs bra, men inte så långt, säger kyrkoherden och slår lite lätt i den lilla klocka kyrkan har inomhus.

Kvällsposten ringde upp kyrkoherden.

– Plötsligt så är det tydligen nya regler som gäller. Vi tycker att det är lite orättvist. Vi funderar på att ansöka en gång till nu, säger han och berättar att man ansökte om tillståndet i samband med att man byggde om kyrkan för ett tiotal år sedan.

 

LÄS MER: Böneutrop från moské blir godkänt 

 

Kommer göra ny ansökan

Ingvar Fogelqvist berättar att man var så säkra på att få godkänt att ringa i kyrkklockan att man hade börjat samla in pengar för inköpet.

– Men det fick ju avbrytas. Det som vi tänker oss närmast nu är ju en mindre klocka, typ en vällingklocka som markerar lite diskret att det är en gudstjänst som börjar. Vi är inte intresserade av att det ska dåna ut över nejden här, utan det ska vara en mindre klocka som signalerar till de som är här.

 

FOTNOT: Senare i veckan har det framkommit att ingen ansökan från kyrkan har hittats. Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist hävdar i en intervju med Sveriges Radio att "allt det här skedde före hans tid".

Hans förklaring är att han gått på uppgifter han fått från medlemmar ur församlingen.

– Jag tänker att vi var lite för snabba, vi skulle kanske ha kollat bättre om det fanns ett dokument. Jag gick på den muntliga. Jag kan bara säga som det är, att vi levt i en föreställning om att det blev ett  avslag

– Det är inte bra att det tydligen var en felaktig uppgift. Det är väldigt dåligt.  

LÄS MER: Ingen ansökan från kyrkan har hittats

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag