Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moskén får ha böneutrop – men kyrkan fick avslag

Den katolska kyrkan i Växjö.
Foto: Sankt Mikaels församling
Ingvar Fogelqvist berättar att Sankt Mikaels församling kommer göra en ny ansökan.
Foto: Sankt Mikaels församling

I onsdags meddelades beslutet att moskén i Växjö en gång i veckan kommer att ha böneutrop genom högtalare.

Nu undrar katolska Sankt Mikaels församling i samma stad varför de inte får använda sig av kyrkklocka.

– Vi tycker att det är lite orättvist, säger kyrkoherde Ingvar Fogelqvist. 

Men någon ansökan från kyrkan kan inte hittas. 

Debatten i Växjö är hätsk.

I veckan fick Stiftelsen Växjös muslimer ja till utropa böner varje fredag klockan 12. Diskussionerna skulle komma att handla om störande ljud och decibel.

En förutsättning är att ljudnivån inte överstiger 45 decibel inomhus i de bostäder och skolverksamheter som finns i närheten, eller 110 decibel i förskolornas utemiljö. 

– Vi har inte tagit intresse till utsändningens innehåll utan vi är åsiktsmässigt neutrala här, sa Klas Werme, rättschef i polisregion Syd vid en presskonferens på tisdagen

Nej till katolska kyrkan

Samtidigt rapporterar Smålandsposten nu att katolska Sankt Mikaels församling fått nej till klockringning vid sina gudstjänster på söndagar. Enligt kyrkoherde Ingvar Fogelqvist gjordes en ansökan, men den resulterade i avslag då kyrkklockan ansågs kunna störa i villaområdet på Väster.

– Den hörs bra, men inte så långt, säger kyrkoherden och slår lite lätt i den lilla klocka kyrkan har inomhus.

Kvällsposten ringde upp kyrkoherden.

– Plötsligt så är det tydligen nya regler som gäller. Vi tycker att det är lite orättvist. Vi funderar på att ansöka en gång till nu, säger han och berättar att man ansökte om tillståndet i samband med att man byggde om kyrkan för ett tiotal år sedan.


LÄS MER: Böneutrop från moské blir godkänt 


Kommer göra ny ansökan

Ingvar Fogelqvist berättar att man var så säkra på att få godkänt att ringa i kyrkklockan att man hade börjat samla in pengar för inköpet.

– Men det fick ju avbrytas. Det som vi tänker oss närmast nu är ju en mindre klocka, typ en vällingklocka som markerar lite diskret att det är en gudstjänst som börjar. Vi är inte intresserade av att det ska dåna ut över nejden här, utan det ska vara en mindre klocka som signalerar till de som är här.


FOTNOT: Senare i veckan har det framkommit att ingen ansökan från kyrkan har hittats. Kyrkoherde Ingvar Fogelqvist hävdar i en intervju med Sveriges Radio att "allt det här skedde före hans tid".

Hans förklaring är att han gått på uppgifter han fått från medlemmar ur församlingen.

– Jag tänker att vi var lite för snabba, vi skulle kanske ha kollat bättre om det fanns ett dokument. Jag gick på den muntliga. Jag kan bara säga som det är, att vi levt i en föreställning om att det blev ett  avslag

– Det är inte bra att det tydligen var en felaktig uppgift. Det är väldigt dåligt.  

LÄS MER: Ingen ansökan från kyrkan har hittats

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!