Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Moskébygge på svenskt slagfält upprör historiker

Historieprofessorn Dick Harrison vid Lunds universitet vill att fler utgrävningar ska göras i Fyllinge.
Foto: IDHA LINDHAG / ORDFRONT

Det har blossat upp en debatt kring det planerade moskébygget vid Fyllinge, utanför Halmstad.

Historieprofessorn Dick Harrison, vid Lunds universitet, kritiserar nu kommunen hårt – och menar att de förstör en historiskt viktig plats för Sverige.

– Vår historielöshet gör att jag skäms lite över att bo i Sverige, säger Harrison till Hallandsposten.

Sedan en tid tillbaka finns planer på ett moskébygge på kommunal mark vid Fyllebro, Fyllinge. Något som gjort att  historieprofessorn Dick Harrison riktar kraftig kritik mot Halmstads kommun.

Det var på Fyllebro som det skånska kriget, 1676, vände och där Sverige lyckades behålla de södra delarna av landet. Det berömda slaget avvärjde ett danskt hot mot Göteborg.

Anser att fler utgrävningar ska göras

Vid de senaste utgrävningarna på platsen gjordes fynd som pistolkulor, artilleriprojektiler och en hästsko från det svenska kavalleriet. Det är några av anledningarna till att Dick Harrison, till vardags på Lunds universitet, nu har reagerat.  

– Slaget vid Fyllebro var det som vände det skånska kriget, som gjorde att Sverige lyckades behålla de här delarna av landet. Att förstöra en sådan plats genom att vräka bort jorden och sabotera möjligheterna att göra slagfältsarkeologiska undersökningar är oförsvarbart ur ett historiskt perspektiv, säger Dick Harrison, som för svenskarna är känd som "På spåret"-vinnare två gånger, till Hallandsposten.

"Skäms över att bo i Sverige"

Harrison menar vidare att det kan finnas fler fynd nedgrävda i marken – något som man i framtiden kommer att kunna utreda. 

– Jag inser att Fyllebro inte är tillräckligt känt för att locka krigsturism, som de platserna, men vår historielöshet gör att jag skäms lite över att bo i Sverige, säger Harrison vidare till tidningen.

I området har det sedan tidigare byggts en trafikled, bensinmack, biltvätt och livsmedelsbutik, enligt Hallandsposten. Något som Harrison menar är ett avskräckande exempel – "bygg inte mer", som han uttrycker det.

"Vore tjänstefel att inte bli upprörd"

Harrison är dock noga med att han inte har något emot själva moskébygget i sig. Till Hallandsposten säger han att han inte vill vill bli slagträ i en islamofobisk debatt:

– Just därför är jag så noga med att påpeka att jag inte alls har något emot att det byggs en moské i Halmstad. Men det hade varit tjänstefel av mig att inte bli upprörd när kommunen förstör möjligheterna att få fram en massa spännande historisk information. 

Slagfältet vid Fyllebro var enligt tidningen outforskat fram till 2011, innan Netto skulle bygga en butik vid Fyllinges infart. Kommunen får drygt 1,4 miljoner kronor när marken där moskén ska byggas säljs – och eftersom slagfält inte räknas som fornlämningar är det tillåtet för kommunen att sälja marken, något som Harrison menar att kommunen utnyttjar.

Kommunen: Beslutet står fast

Samhällsbyggnadskontoret på Halmstad kommun säger till Kvällsposten att de utgrävningar som krävs – för att kunna gå vidare med exploateringen av slagfältet – har gjorts.

– Det finns en gammal detaljplan i botten som möjliggör byggnation på det här området, och då förutsatte man att det gjordes en arkeologisk utgrävning innan man avyttrade tomten för byggnation. Och den utgrävningen har gjorts, säger Torsten Rosenqvist.

Detaljplanen har godkänts av länsstyrelsen och således kommer man att fortskrida med planerna på en byggnation.

Harrison menar att det kan finnas mer att hitta vid framtida utgrävningar, hur ser ni på det?

– Vi måste utgå från de direktiv vi får från myndigheter, sedan kan det säkert finnas andra uppgifter givetvis, men som jag ser det står detta fast tills vidare. Vi har inga andra direktiv, fortsätter Rosenqvist.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!