Böneutropen ska, om tillstånd ges, gå ut via högtalare på fasaden. Foto: GoogleBöneutropen ska, om tillstånd ges, gå ut via högtalare på fasaden. Foto: Google
Böneutropen ska, om tillstånd ges, gå ut via högtalare på fasaden.  Foto: Google
Ismail Abuhelal är imam, och rektor på Islamiska skolan i Växjö. Foto: PrivatIsmail Abuhelal är imam, och rektor på Islamiska skolan i Växjö. Foto: Privat
Ismail Abuhelal är imam, och rektor på Islamiska skolan i Växjö. Foto: Privat

Moské kan få böneutrop: ”Känna oss mer hemma”

Publicerad

Böneutrop varje fredag kan bli verklighet i Växjö.

Stiftelsen Växjö muslimer har ansökt om tillstånd hos polisen att göra två utrop på tre minuter varje vecka.

– Jag tror att det skulle berika Sverige, säger Ismail Abuhelal, imam på Stiftelsen Växjö muslimer.

I sin ansökan till polisen motiverar Stiftelsen Växjö muslimer böneutropen med att fredagar är en helgdag – precis som söndagar är för kristna. 

Böneutropen är därför att likställa med ringningen i kyrkklockor, anser man. 

– Böneutrop är egentligt mest en symbolisk sak men jag tror att det kan bidra till integrationen, för det är inte så att vi här som gäster. Det skulle betyda mycket för oss och det handlar bara om några minuter i veckan, säger Ismail Abuhelal. 

"Svårt säga nej"

Om tillståndet går igenom ska två böneutrop – på tre minuter var – i så fall ljuda från moskén på Sommarvägen i Växjö. Böneutropet ska ges via högtalare på fasaden. 

I lokalen bedrivs även Växjö Islamiska skolan. 

Polisen har ännu inte utrett frågan, men har vänt sig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Växjö för ett yttrande. Enligt Pia Ringius, tillståndhandläggare vid Växjöpolisen, är det första gången de får in en ansökan om böneutrop i Växjö. 

– Som jag ser det blir det nog svårt för oss att säga nej, eftersom de fått tillstånd i bland annat Stockholm, säger hon till tidningen.  

Tror många kommer gilla

Ismail Abuhelal tror att de flesta kommer gilla böneutropen – även om han inser att det finns de kommer att reagera negativt på det. 

– Det finns de som tror att "muslimer vill ta över Sverige", det stämmer ju inte. Det här skulle bekräfta religionsfriheten i Sverige och jag tror det skulle berika Sverige, säger Ismail Abuhelal.

Till Smålandsposten, som först rapporterade om böneutropen, säger han:
– Detta betyder väldigt mycket för oss muslimer och vi skulle känna oss mer hemma om vi fick möjlighet att använda böneutrop.

Sedan flera år tillbaka finns planer på en ny moské i Växjö. Riktningarna är klara – men projektet har överklagats flera gånger av privatpersoner. 

Men Ismail Abuhelal är förhoppningsfull, och tror att moskén kan bidra till en större mångfald i Växjös arkitektur. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag