Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Moské kan få böneutrop: ”Känna oss mer hemma”

Böneutropen ska, om tillstånd ges, gå ut via högtalare på fasaden.
Foto: Google
Ismail Abuhelal är imam, och rektor på Islamiska skolan i Växjö.
Foto: Privat

Böneutrop varje fredag kan bli verklighet i Växjö.

Stiftelsen Växjö muslimer har ansökt om tillstånd hos polisen att göra två utrop på tre minuter varje vecka.

– Jag tror att det skulle berika Sverige, säger Ismail Abuhelal, imam på Stiftelsen Växjö muslimer.

I sin ansökan till polisen motiverar Stiftelsen Växjö muslimer böneutropen med att fredagar är en helgdag – precis som söndagar är för kristna. 

Böneutropen är därför att likställa med ringningen i kyrkklockor, anser man. 

– Böneutrop är egentligt mest en symbolisk sak men jag tror att det kan bidra till integrationen, för det är inte så att vi här som gäster. Det skulle betyda mycket för oss och det handlar bara om några minuter i veckan, säger Ismail Abuhelal. 

"Svårt säga nej"

Om tillståndet går igenom ska två böneutrop – på tre minuter var – i så fall ljuda från moskén på Sommarvägen i Växjö. Böneutropet ska ges via högtalare på fasaden. 

I lokalen bedrivs även Växjö Islamiska skolan. 

Polisen har ännu inte utrett frågan, men har vänt sig till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Växjö för ett yttrande. Enligt Pia Ringius, tillståndhandläggare vid Växjöpolisen, är det första gången de får in en ansökan om böneutrop i Växjö. 

– Som jag ser det blir det nog svårt för oss att säga nej, eftersom de fått tillstånd i bland annat Stockholm, säger hon till tidningen.  

Tror många kommer gilla

Ismail Abuhelal tror att de flesta kommer gilla böneutropen – även om han inser att det finns de kommer att reagera negativt på det. 

– Det finns de som tror att "muslimer vill ta över Sverige", det stämmer ju inte. Det här skulle bekräfta religionsfriheten i Sverige och jag tror det skulle berika Sverige, säger Ismail Abuhelal.

Till Smålandsposten, som först rapporterade om böneutropen, säger han:
– Detta betyder väldigt mycket för oss muslimer och vi skulle känna oss mer hemma om vi fick möjlighet att använda böneutrop.

Sedan flera år tillbaka finns planer på en ny moské i Växjö. Riktningarna är klara – men projektet har överklagats flera gånger av privatpersoner. 

Men Ismail Abuhelal är förhoppningsfull, och tror att moskén kan bidra till en större mångfald i Växjös arkitektur. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!