Sverigedemokraterna röstade fel nu kan en moské byggas i Karlskrona. Richard Jomshof, SD-Kuriren, förutsätter att det var ett misstag. Foto: Jocke Berglund
Sverigedemokraterna röstade fel – nu kan en moské byggas i Karlskrona. Richard Jomshof, SD-Kuriren, förutsätter att det var ett misstag. Foto: Jocke Berglund

Moské får byggas i Karlskrona – sd röstade ja av misstag

Publicerad
Uppdaterad
Sverigedemokraterna missförstod förslaget om att sälja en lokal till att bli moské och röstade ja.
- Jag trodde inte att det var sant, säger Richard Jomshof, chefredaktör för SD-Kuriren.
Den ordinarie ledamoten från Sverigedemokraterna kunde inte delta och en inhoppare fyllde hans plats vid Karlskronas miljö- och byggnadsnämnds möte på torsdagskvällen.

Röstade för moskén

När omröstningen om förslaget att låta Islamska kulturföreningen köpa en del av en före detta idrottshall i Kungsmarken hölls överraskade Sverigedemokraten.
Han röstade för förslaget.
– När de ringde på kvällen trodde jag först att det inte var sant. Jag förutsätter och tolkar det som att det är ett misstag, säger Richard Jomshof, chefredaktör för SD-Kuriren till KvP.se.

"Bombarderad av frågor"

Sverigedemokraterna gör ingen hemlighet av att de är motståndare till moskéer i Sverige och chocken över hur partiet röstade är stor. Telefonen har gått varm hos Richard Jomshof.
– Själv har jag blivit bombarderad av e-post och telefonsamtal under morgonen, de flesta från undrande sympatisörer. Ett par har frågat om vi har ändrat åsikt i frågan. Svaret är naturligtvis nej, skriver han på sin blogg.

Kan inte förklara

Han har ingen riktig förklaring till hur partiet kunde rösta fel, men är efter samtal med den man som agerat inhoppare övertygad om att mannen fortfarande håller med Sverigedemokraterna.
– Han delar så klart partiets linje, men har väl inte varit tillräckligt uppmärksam, säger Richard Jomshof.
Om det är en hjärtefråga för partiet, hur kan man råka rösta fel?
– Jag hade inte gjort ett sådant misstag. Men man kan göra misstag, säger Richard Jomshof.

Tydligt förslag

Det finns dock inget utrymme för feltolkningar i det dokument som ligger till grund för beslutet.
”Förslaget är att ändra användningen för en del av fastigheten och därmed möjliggöra en moské i befintlig byggnad”, står det på förslaget första och enda sida.

Är redan moské

Nu är beslutet taget och Islamska kulturföreningen kan få köpa lokalen och omvandla den till en moské.
– Jag vet inte hur man kan rösta fel, men det är i alla fall bra för oss att det blir så, säger imam Abboud Sleiman.
Lokalen används redan i dag som moské och mötesplats för Islamska kulturföreningen.
– Jag tror att om de kollar vad en moské innebär så märker de att det vi har just nu är samma sak, säger Abboud Sleiman.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag