En gång i veckan får autistiske Albin, 9, följa med mormor Kristina Pettersson till Coop i Landskrona. Höjdpunkten på besöket brukar vara stoppet i förbutiken efteråt.
Där brukar Albin få peka ut den trisslott som familjen sedan skrapar tillsammans.
Men när Kristina och Albin på torsdagseftermiddagen skulle göra som de brukar, då tog det oväntat stopp.
Den här gången var Albin snäppet snabbare än mormor. Han rusade fram till kassan och pekade ut vilken lott han ville hjälpa till att skrapa.
– Mormor skulle bara gå bort och hämta en Kvällsposten och under tiden frågade Albin expediten om han fick köpa en trisslott. I hans värld är detta inget konstigt, han förstår inte. Indirekt kan du inte se på Albin att han är autistisk men efter ett tag märker man det, berättar Albins mamma, Jenny Agrell, för Kvällsposten.
Expediten gav Albin kalla handen. Enligt lag får trisslotter inte säljas till minderåriga kunder, men när mormor Kristina sedan kom bort för att köpa lotten fick även hon nobben.
– Hon skulle ha frimärke, cigaretter och en trisslott. Då svarar killen att han inte kunde sälja någon trisslott. "Jag kan inte sälja till minderåriga", sa han. Mamma blev chockad, hon förstod inte alls, hon är ju 62 år, säger Jenny.
"Väldigt arga barn"
Efter ett kort tids dividerande gav mormor upp. Hon fick inte köpa en trisslott - till Albins stora förtret.
– Han sprang i väg och reagerade oerhört starkt. I en autistisk pojkes värld finns inga lögner, det är väldigt arga barn. Det här krockade totalt för Albin och hela kvällen har varit total katastrof. Albin har väldigt svårt att släppa saker, säger Jenny.
När Albin träffade mamma Jenny senare på kvällen stod han inte att känna igen. Han rörde ihop saker och kunde inte koncentrera sig på någonting annat.
– Jag blev riktigt irriterad när jag förstod vad som hänt, säger Jenny som ringde till den aktuella butiken.
Men samtalet med Coop gjorde Jenny ännu argare.
– Tjejen jag pratade med gick i försvar direkt. Hon menade att expediten gjort rätt för att det kunde ha varit Socialstyrelsen som kom. Jag tyckte det var jävligt löjligt, säger hon.
Trots att Coop följde lagen, som säger att trisslotter inte får säljas om de misstänker langning, är Jenny Agrell förbaskad.
– Det handlar om sunt förnuft. De skulle ha agerat annorlunda, att de försvarar sig med att det kunde vara en langning... Jag förstår inte det, jag förstår verkligen inte det, säger hon.
"Hjärtskärande"
Jerry Larsson är chef på Coops förbutik i Landskrona. Han beklagar det inträffade, men menar att den rådande situationen kunde hans personal inte ha hanterat på något annat sätt.
– Jag tycker det är hjärtskärande att höra, men det är inte vi som hittar på reglerna utan det är Svenska spel och i slutändan regeringen som sätter riktlinjerna. I det här fallet har min personal följt regelverket. Där står klart tydligt hur de ska agera, det är som att man måste visa legitimation på Systembolaget. Utifrån sett tycker jag också att sunt förnuft borde råda och hade jag hört om detta på en middag hade jag nog tänkt: "Men vad fan sysslar de med!? Hallå!". Men reglerna är glasklara, säger Jerry Larsson till Kvällsposten.
Så det räcker inte med att mormor i det här fallet bedyrar att det är hon som ska köpa lotten?
– Nej, går man in och tittar på Svenska Spels bestämmelser till punkt och pricka, så står det att min personal agerat rätt. Sen kan man tycka att det är väldigt fyrkantigt och omänskligt. Jag håller med om att det är fyrkantigt och visst hade vi kunnat släppa ner garden, men ska vi vara på ena sättet till 99,9 procent av kunderna när vi misstänker att det skulle kunna ske langning och på ett annat vis mot andra. Det är svårt, säger Jerry Larsson.
Sent på kvällen hade Albin fortfarande inte släppt det inträffade.
Godtar inte ursäkt
Butikschef Jerry Larsson beklagar det inträffade.
– Hon får gärna en ursäkt av mig, där jag förklarar hur min personal agerat. Jag kan inte mer än att beklaga att det är olyckligt att det blivit så här. Känner grabben att han inte mår bra av detta, så kompenserar jag gärna honom. Inte med en lott, men kan jag göra något annat för att lindra så gör jag gärna det. Jag ber så klart om ursäkt, vi vill inte annat än ha nöjda kunder.
Jenny Agrell godtar inte Jerry Larssons ursäkt. Hon är besviken för att butikschefen inte ringt upp henne - trots att hon menar att hon blivit lovad det.
– Det förvånar inte mig att han svarar så. Han är den tredje därifrån som försvarar butikens agerande. Man kan tycka och tänka olika om saker och ting, men var är det sunda förnuftet? Jag köper inte hans ursäkt ett dugg och kommer inte att sätta min fot där ute igen. Det här är så dåligt, så svagt och det är synd om min pojke, säger Jenny Agrell.