Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mörka mordåret i syd: "Situationen är allvarlig"

"Situationen är allvarlig", tycker Petra Stenkula som är chef för polisens regionala utredningsenhet i Sydsverige. Både mord och mordförsök blir allt vanligare.
Foto: FOTO:SANNA DOLCK/EXPRESSEN SCANP
På Lindängen i Malmö skedde det senaste mordet när nyligen utexaminerade tandläkaren Rami Amin sköts till döds.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Morden i Sydsverige är fler än på länge. Kurvorna i statistiken för det dödliga våldet pekar på fel håll 2016.

– Situationen är allvarlig. Vi har även en väldig ökning av antalet mordförsök, säger Petra Stenkula, som är chef för polisens regionala utredningsenhet.

Totalt 26 mord har skett i Sydsverige under 2016, enligt siffror som Kvällsposten tagit fram. Det betyder mer än två mord i månaden.

Malmö är hårdast drabbat och svarar för tio av morden. Och det har handlat om skjutningar i minst sju av de fallen.

Åtta av de totalt 26 ärendena är helt öppna så till vida att ingen är gripen. Skulle det finnas namngivna misstänkta så är det i varje fall inget som polisen vill berätta.


LÄS MER: HELA LISTAN - MORDEN I SÖDRA SVERIGE 2016 


"Spaningsmorden är fler"

Det är ingen slump att de mest svårlösta ärendena är ganska lika varandra. Offren är typiskt män som rör sig i kriminella kretsar och som skjutits utomhus, i mörker.

– Just spaningsmorden har blivit fler. Och den här typen av mord kräver ett omfattande utredningsarbete, säger Petra Stenkula.

– Familjerelaterade ärenden eller bråk mellan missbrukare som slutar med dödsfall är jämförelsevis enkla att klara upp. Medan till exempel gängmord är mycket svårare att utreda.

Petra Stenkula pekar också på att de olösta morden inträffat i "en miljö som inte stimulerar till samtal med polisen".

– I sådana fall måste vi satsa hårt på dörrknackning och det är väldigt resurskrävande, säger hon.

För att få fram en användbar siffra på antalet mord har KvP utgått från samtliga fall av dödligt våld. Vi har sedan tagit bort ärenden som av rätten bedömts som dråp, eller misshandel och vållande till annans död.

Storstäderna toppar listan

Något fall har tagits bort för att det bedömts som nödvärn. Ett annat eftersom det visserligen anmälts som mord men senare visat sig vara ett naturligt dödsfall.

– Skulle man räkna alla ärenden som från början anmälts som mord är antalet över 40, säger Petra Stenkula.

– De tre storstäderna toppar mordstatistiken men när det gäller mordförsök sticker Malmö ut i förhållande till Stockholm och Göteborg. Vi har haft över 80 mordförsök i år.

I hela Sverige har antalet fall av dödligt våld under 2000-talet varierat mellan omkring 80–110 per år. Värsta åren har det varit 2007 (111) och 2015 (112).

Flödet av illegala vapen – som är ett så stort problem  Malmö – märks också i dödssiffrorna. Antalet mord som begås med skjutvapen har fördubblats sedan 2011.


LÄS MER: JASMINS KUSIN BLEV MÖRDAD 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!