Strax efter 15.30 larmades polisen om skottlossningen i centrala Malmö. En man i 20-årsåldern avled kort efteråt av skadorna. Foto: Anders Paulsson
Strax efter 15.30 larmades polisen om skottlossningen i centrala Malmö. En man i 20-årsåldern avled kort efteråt av skadorna. Foto: Anders Paulsson

Mörk bil söks efter dödskjutningen

Publicerad
Uppdaterad
Efter att de dödande skotten avlossats mot den 19-årige mannen sprang fyra gärningsmän från platsen i olika riktningar.
- Ovanför en slänt väntade en mörk bil, men vi har inget spår efter männen, säger poliskommissarie Tony Pallon.
Polisen undersöker filmer från övervakningskameror längs tågspåren i Persborg.


Den skjutne mannen, i 20-årsåldern, satt och åt på gatukökets uteservering på Lönngatan vid 15.30-tiden i går när han plötsligt fick ett vapen riktat mot sig. Vittnesuppgifter talar om män i rånarluvor.
Enligt polisens ska det ha rört sig om fyra gärningsmän som efter skottlossningen sprang från platsen i olika riktningar.
– Ovanför en slänt väntade en mörk bil, men vi har inget spår efter männen, säger poliskommissarie Tony Pallon.
Polisen undersöker nu filmer från övervakningskameror längs tågspåren i Persborg.
- Vi tror att det är en uppgörelse i kriminella kretsar, säger polisens länsvakthavande befäl Hans Nilsson.
Mannen som sköts avled av sina skador. Flera polispatruller skickades till platsen och ett stort område spärrades av. Tre personer greps kort efter skjutningen, men släpptes efter förhör under natten.
Vittnet Muhammed bor i en fastighet precis intill.
- Jag sov men väcktes av tre kanske fyra kraftiga smällar. Jag trodde det kom från ett bygge, kunde inte tänka mig att det var ett vapen som avlossades, säger Muhammed som bor några tiotal meter från brottsplatsen.

"Det känns otryggt"

- Det känns otryggt, så nära inpå hemmet. Tyvärr är det vanligt numera i Malmö, över hela stan, en mycket tråkig utveckling, säger han.
En polispatrull befann sig i närheten av gatuköket vid Lönngatan och var snabbt på plats. Man fann den skjutne mannen liggande på marken, kraftigt blödande, skjuten bland annat i huvudet.
- En polisman gjorde upplivningsförsök. Men på sjukhuset konstaterades att han var död, säger Hans Nilsson.
– Vi hade en patrull alldeles i närheten som hörde skotten och kunde gripa de här tre på flyende fot, säger Marie Persson på polisen länskommunikationscentral till TT.

Porschen togs i beslag

Den svarta Porsche som parkerats framför gatuköket, troligen av mordoffret, togs i beslag av polisen. Vad den tekniska undersökningen av området runt mordplatsen gav, ville polisen inte säga i går. Bara att man varken funnit vapnet eller några hylsor, vilket kan betyda att 25-åringen skjutits med en revolver.

Uppgörelse i undre världen

Under eftermiddagen och kvällen pågick gigantisk polisinsats i Malmö. Bland annat sökte en polishelikopter efter fler inblandade, som ska ha lämnat mordplatsen i bil.
Den döde mannen har enligt polisens insatsledare Andy Roberts kopplingar till en adress i området Holma. Polisen kontrollerade efter händelsen alla bilar som körde in och ut ur området.
Insatsen, där ett tiotal polispatruller ingick, pågick fram till sent i går kväll utan att någon greps.
- Nu arbetar länskrim i Skåne med ärendet, och vi har sagt allt som finns att säga i nuläget, sa Hans Nilsson i går kväll.
Det finns inte längre några misstankar mot de tre flyende män som greps i samband med mordet.
– De var tillsammans med killen som sköts på uteserveringen. De blev rädda och stack därifrån, säger Anders Lindell, informatör vid Malmöpolisen, till TT.
Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag