Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan Johansson gick på mellandagsrean – får kritik

Morgan Johansson bröt mot regeringens rekommendation – så svarar Hallengren.
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson (S).
Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven kallar sin ministers agerande för ”oförsiktigt”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade så sent som den 18 december att årets mellandagsrea borde ställas in. 

Men på annandagen syntes en av hans ministrar – Morgan Johansson – ge sig ut på en shoppingtur i Lund, rapporterar SVT Nyheter

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar,” skriver Morgan Johansson i ett sms.

Stefan Löfven kallar justitieministerns agerande ”oförsiktigt”.

SVT Nyheter skriver att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sågs på shoppingcentret Nova i Lund under annandagens mellandagsrea. Med sig hade ministern flera livvakter, enligt personer som hört av sig till SVT.

Morgan Johansson avböjer via sin pressekreterare en intervju, men skickar ett skriftligt uttalande där han konstaterar:

Morgan Johanssons svar

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”

Under söndagskvällen kommenterade Morgan Johansson sin shoppingtur på Twitter. Han skriver bland annat att vakter såg till att alla höll säkra avstånd.

https://twitter.com/johanssonmorgan/status/1343293035451478018

Statsminister Stefan Löfven anser att Morgan Johanssons agerande ”var oförsiktigt”. Löfven har varit i kontakt med Johansson om händelsen.

”Statsministern har haft kontakt med justitieministern, som har redogjort för händelsen på annandag jul och möjligheten att då kunna hålla säkert avstånd vid inköpstillfället. Statsministern delar justitieministerns uppfattning att det var oförsiktigt”, skriver Stefan Löfvens pressekreterare Mikael Lindström i ett mejl.

Socialminister Lena Hallengren (S) delar åsikten: 

– Det är förstås väldigt viktigt att alla gör sitt yttersta när det gäller att motverka trängsel, att se till att följa de råd och rekommendationer som finns. Jag har ingen anledning att inte hålla med Morgan Johansson när han säger att det var oförsiktigt. 

”Riskerar att öka smittspridningen”

Virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz vid Lunds universitet, säger att man ”ska vara mycket restriktiv med den här typen av agerande”. Han kallar Morgan Johanssons shoppingtur för ”mycket olämpligt”.

– Ministrar omfattas av samma regler som andra människor. Alltså, om man inte har väldigt akuta ärenden som kräver att man besöker affärer och shoppingcenter, till exempel för att hämta ut från apotek, så ska man avstå.

– Det riskerar att öka smittspridningen. Man bör undvika platser där man riskerar att möta människor som man normalt inte träffar. För att inte utsätta sig för smitta och inte utsätta andra för smitta, säger Joakim Esbjörnsson-Klemendz.

Många körde förbi sköterskorna och in på parkeringen. Men en del gjorde i alla fall tummen upp och tutade.
Foto: Fritz Schibli

Förra veckan blev tre sjuksköterskor bortkörda från just Nova i Lund när de protesterade mot årets julhandel.

På deras plakat stod bland annat ”Sjukvården kämpar när ni shoppar” och ”Jag är sjuksköterska, jag vill rädda liv! Hjälp mig! Stanna hemma och stoppa smittspridningen”.

– Åker man till ett köpcentrum och går in där så har man inte tagit sitt ansvar. Alla måste förstå att man själv kan bli drabbad. Vi har 30-åringar på iva och snart inga platser kvar, sa sjuksköterskan Angelica till Kvällsposten, förra veckan. 

Kritiserade influencerfest

Morgan Johansson har själv tidigare bland annat kritiserat festande influencers, när de inte följt gällande coronarestriktioner. Det skedde i början på juli, efter att Bianaca Ingrosso medverkat och dokumenterat en festnatt i Båstad.

Kort efter influencerfesten konstaterade justitie- och migrationsministern: 

– Det är uppenbart att man har betett sig på ett sånt sätt som inte är lämpligt. Det är djupt olämpligt om människor hamnar väldigt nära varandra. Det handlar också om vilka signaler man skickar till omvärlden.

Införde skarpa restriktioner

Tidigare har Stefan Löfven fått frågan från SVT om vad regeringen kommer att göra om affärer väljer att ha mellandagsrea trots att de avråtts från detta. 

Så här svarade Stefan Löfven då:

– Jag tror inte att man kommer ha det. Näringsministern träffade representanter för handeln i går och man är överens om att vi naturligtvis inte kan ha mellandagsrea som vi brukar. Alla förstår, alla måste ta ansvar. Vi måste göra vår del.

Vet du mer? Tipsa oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen 

Se också:

På annandagen syntes justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på shoppingcentret Nova i Lund, rapporterar SVT Nyheter.
”De stängde inte butikerna, så de gav oss ett val”Dagen innan julafton var det många som tagit sig till Drottninggatan i centrala Stockholm. Så här sa några av dem om varför de valt att handla.